Hírek

2009.02.10. 17:42

Röntgennel vizsgálják a békéscsabai Munkácsy-képet

Bármikor, bárhonnét előkerülhetnek Munkácsy-alkotások — mondta nemrég Pákh Imre műgyűjtő, akié a világ legnagyobb magánkézben lévő Munkácsy-gyűjteménye.

Fekete G. Kata

Most is találtak egyet: a Mozart halála című festmény egyik vázlatát, amely pillanatnyilag Békéscsabán, az egykori asztalosinas nevét viselő múzeumban vendégeskedik. A képet azért vitte ide a tulajdonosa, hátha itt kiderítik, a mester festette-e vagy csak valamelyik tanítványa, esetleg hamisítvány. A szakértők véleménye ugyanis megoszlik, van, aki szerint ez Munkácsy-kép – ahogy Pákh Imre is így véli – van, aki szerint nem. Az alkotást, amelyet Munkácsy-képként vásároltak külföldön, röntgennel is vizsgálták.

Munkácsy Mihály több mint 600 képet alkotott, ezeknek alig csak a felét ismerjük. A képek többségét amerikai gyűjtők vásárolták fel, de szép számmal akadnak olyan alkotások is, amelyek véletlenül kerülnek elő. Ilyen volt a kis Jeanne is, amelyet a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum végül a Békés Megyei Hírlap és olvasói segítségével vásárolt meg egy svájci magánembertől. A festményről Boros Judit, a Magyar Nemzeti Galéria művészettörténésze állapította meg, hogy valóban a Mesteré.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva