Hírek

2009.02.14. 17:27

Seres Mária: szinte minden pártból voltak támogatóim

A költségtérítés után több olyan témában is aláírásgyűjtést tervez, ami bántja az emberek igazságérzetét

Fábos Erika

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] Seres Máriát minden pártból támogatták
[/caption]

– Garantáltan azt akarja 591 ezer ember, hogy az országgyűlési képviselők számoljanak el a költségtérítésükkel. Számított ennyi támogatóra?

– Azért fogtam hozzá az aláírásgyűjtéshez, mert bármerre jártam, bármilyen internetes fórumba olvastam bele, mindenhol azt tapasztaltam, hogy az emberek igazságérzetét rettenetesen bántja, hogy a politikusok bemondásra juthatnak pénzhez – mondta a népszavazást kezdeményező Seres Mária. – Amikor belekezdtem a gyűjtésbe optimista voltam, aztán mégis úgy látszott, hogy nem jön össze a 200 ezer aláírás sem. De amikor január végén Nyíregyházán először írt az akciómról a megyei lap, megmozdultak az emberek. Gondoltam, akkor az lesz a megoldás, ha járom az országot az aláírásokért. Harmincegy városban voltam és ez bevált.

– Harmincegy városban járt a saját pénzén?

– Igen. Mindenhol várták Seres Mária kampánycsapatát, kisbusszal és „infrastruktúrával". Aztán megérkeztem a legkisebb gyerekemmel, egy autóval, egy táblával és egy papírdobozzal.

– De ugye tudja, hogy sokan nem hiszik el, hogy egyedül csinálta mindezt végig és valamilyen pártot sejtenek a háttérben?

– Tény, hogy nem voltam egyedül. Az egyik városban a Munkáspárt aktivistái, a másikban a Jobbikosok segítettek és szinte minden pártból voltak támogatóim. Olyanok, akik gyűjtöttek nekem  aláírásokat, önszántukból.

– Konkrétan a Zöld pártot emlegették az aláírásgyűjtés hátterében és Tomcat is szóba került.

– Persze, meg Morvai Krisztina, akiről azt mondták, hogy rokonok vagyunk, és neveztek Gyurcsány-bérencnek is. Egyik sem igaz. A zöldekkel való kapcsolatból annyi igaz, hogy a Vidék Pártjával és a mozgáskorlátozottakkal közösen egy Európa Parlamenti listát akartak 2004-ben. Azt a kerekesszékes lányt, aki a lista elején szerepelt, szívességből én fuvaroztam Budapestre. Mivel hiányzott még néhány ember, megkérdezték tőlem is, vállalnám-e, hogy öko-építészként a Zöldek támogatásával a 26. helyre felírnak a harmincból. Ezt vállaltam, de nem lettem politikus. Civil vagyok.

Seres Mária

1966-ban született Nyíregyházán.

1989-ben végzett a Budapesti Műszaki Egyetem építészmérnöki karán.

Férjezett, négy gyermeke van.

– Az is marad?  Elképzelhető, hogy valamelyik párt meglátja majd a fantáziát a négy gyermekes anyukában, aki 600 ezer embert mozgósított.

– Elképzelni sem tudom, hogy most bármelyik párt zászlaja alá beálljak. A kis kitérőm a politika közelében arra volt jó, hogy meglássam: az egy olyan harctér, ahol a civilek esélytelenek. Pont ezért nem hitte el senki, hogy ez az aláírásgyűjtés sikerülhet. A rendszerváltás óta nem volt még ilyen horderejű civil siker Magyarországon.

– Amikor elhatározta az aláírásgyűjtést, akkor nem mondta senki a családból, hogy ott van inkább a négy gyerek?

– Ha mondom nekik, lebeszéltek volna. Pont ezért nem szóltam az elején senkinek. Annyival könnyebb volt, hogy most otthon vagyok a legkisebb gyerekemmel és a kezdeti jogos morgás után a család is segített mindenben. Utólag belátom, igazuk volt. Nehéz volt és akadt néhány nagyon alpári támadás, ami fájt nekem, de így is akkora élmény volt ez az életemben, amit sosem felejtek el.

– Azért elronthatják még a kedvét. Szinte minden népszavazási kezdeményezést megtámadnak az alkotmánybíróságon és a jogi csűrés-csavarás is gyakori. Mit szólna, ha így sem lenne népszavazás?

– Ez olyan mennyiségű aláírás és akkora nyilvánosság, hogy aki ezt megtámadja, az komoly hibát vét. Hatszázezer ember akaratával szembe menni szerintem nem szerencsés és talán antidemokratikus is.

– Mi lesz ezután? Megpihen otthon, vagy éppen ellenkezőleg: most jött csak meg a kedve?

– Újabb kérdésekben szeretnék népszavazást kezdeményezni. Olyan ügyekben, mint a képviselők számának csökkentése és visszahívhatósága, valamint a pártok állami támogatásának megvonása. Na persze, nem lesz egyszerű, mert ezek alkotmányos témák, ezért nem lehet „csak úgy" népszavazni róluk, de majd kitalálom a módját. Tudja, ha van az embernek négy gyereke, tökéletesre kell fejleszteni a találékonyságát.

1989-ben végzett a Budapesti Műszaki Egyetem építészmérnöki karán.

Férjezett, négy gyermeke van. Seres Mária Seres Máriát minden pártból támogatták -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva