Hírek

2009.02.16. 04:06

Számottevően romlottak az álláskeresők esélyei

Az év első hónapjában több mint harmadával kevesebb állást hirdettek meg a munkáltatók, mint 2008 szeptemberében – derül ki a Workania legfrissebb felméréséből.

VG

Az állásportált üzemeltető cég szerint ugyanebben az időszakban jelentősen és folyamatosan nőtt az egy hirdetésre jelentkezők száma: 2009 januárjában átlagosan kétszer-háromszor több pályázó jutott egy adott állásra, mint tavaly szeptemberben. A vizsgált időszakban a legtöbb ajánlat az értékesítésben és a kereskedelemben dolgozni kívánókat szólította meg. Mellettük kiemelten keresettek az informatikai szoftverszakemberek, valamint a pénzügyi, számviteli és adminisztrációs szakterületen tevékenykedők. A kapóssági sorrendben őket követik azok, akiket a gépiparban, a gyártásban, a logisztika és szállítmányozás, az ügyféltámogatás területén, az ingatlanszakmában, valamint az egészségügyi és szociális szférában keresnek.

A munkát keresők aktivitását tekintve az autóiparban, valamint az építőiparban figyelhető meg a legjelentősebb növekedés, mindkét ágazatban jóval többen kívántak elhelyezkedni januárban, mint egy évvel korábban. A vendéglátóiparban „csak” mintegy 60 százalékkal nőtt az aktív álláskeresők aránya egy esztendő alatt. A tengerentúlról begyűrűző válság kapcsán sokat emlegetett autóiparban megközelítőleg 50 százalékkal többen pályáztak betöltetlen álláshelyekre az említett időszakban. Hasonló mértékben, 50-55 százalékkal nőtt azoknak a munkavállalóknak a száma, akik a gyártás, valamint az informatika területén kívántak elhelyezkedni.

A Workania előrejelzése szerint azonban ezek a mutatók jelentősen átalakulnak a következő időszakban, hiszen a válság kapcsán bejelentett létszámleépítések károsultjai is versenybe szállnak majd az álláshelyekért. A cég becslései alapján eddig több mint 23 ezer ember veszítette el állását a krízis miatt.

VG -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva