Hírek

2009.02.08. 10:24

Szíven szúrták a Veszprém kézilabdázóját

Az igazságügyi és rendészeti miniszter az MTV A szólás szabadsága című műsorában jelentette be a veszprémi kézilabdázókkal szembeni hajnali brutális támadás gyanúsítottjainak elfogását.

BAMA

[caption id="" align="alignleft" width="206"] Marian Cozma
[/caption]Az igazságügyi és rendészeti miniszter az MTV A szólás szabadsága című műsorában jelentette be a veszprémi kézilabdázókkal szembeni hajnali brutális támadás gyanúsítottjainak elfogását. Az este folyamán, nem sokkal az elfogás bejelentése előtt Raffael Sándor sárbogárdi és Sztojka Iván enyingi lakos körözését adták ki.

Marian Cozmát vasárnap hajnalban késelte meg Veszprémben egy nagyobb társaság több tagja. A 26 éves sportoló a kórházba szállítását követően vesztette életét - tájékoztatta a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-t. A 26 éves válogatott beállós, Marian Cozma a kórházba szállítást követően vesztette életét. Hozzátette: súlyos sérülésekkel került kórházba Ivan Pesic is, a csapat horvát válogatott kapusa.

 "A játékosok normálisan viselkedtek, táncoltak, amikor egy mintegy 30 fős társaság megtámadta a barátnőjével táncoló Cozmát. A verekedés az utcán folytatódott, ekkor Cozmát szíven szúrták, Pesicet pedig vesén. Nem helybéliekről van szó" - mondta Hunyadfalvy Ákos klubelnök az MTI-nek. 

Túl van az életveszélyen, és stabil az állapota Zarko Sesumnak. Az MKB Veszprém KC 23 éves szerb válogatott irányítóját a veszprémi kórházban műtötték meg - tájékoztatta Rácz Jenő, a kórház főigazgatója az MTI-t.

"Jó állapotban" van Ivan Pesic, a csapat 20 éves horvát válogatott kapusa is, akit súlyos sérülésekkel vittek a mentők kórházba - közölte a főigazgató.

Rácz Jenő hangsúlyozta, hogy a műtétről és a sérülésekről nem adhat részletes tájékoztatást. Más forrásból származó információk szerint Zarko Sesumon veseműtétet hajtottak végre, Ivan Pesic pedig súlyos koponya- és szemsérüléseket szenvedett.

Ellentmondásos történetek a veszprémi véres késelésről

Ellentmondásos történetek keringtek a támadás körülményeiről. Több szemtanú szerint a sportoló a Patrióta Lokál pultosnőjének védelmére kelt, ezért késelték meg, más források szerint Marian Cozmába és barátnőjébe kötöttek bele a tánctéren. A román sajtó már a támadásról szóló első híradásokban kijelentette, hogy a támadók roma származásúak voltak, habár ezt a magyar rendőrség lapzártánkig nem kívánta megerősíteni. Az sem tisztázott, hogy hányan támadtak rá a kézilabdázókra: egyesek szerint öten–hatan, mások szerint egyenesen harmincan vették körbe Cozmáékat.

Társainak sérüléseiről is vad hírek keringtek: Zarko Sesumról például azt állították, hogy életveszélyben van, mert mindkét veséjét ki kellett venni, míg Ivan Pesicről sokáig az a hír járta, hogy megvakult a támadásban. Rácz Jenő, a veszprémi kórház főigazgatójának tájékoztatása szerint azonban kiderült, hogy Sesum túl van az életveszélyen, a horvát származású Pesic pedig arccsonttörést és valószínűleg agyrázkódást szenvedett, de jól van és a szeme világa is megmaradt.

Döbbenet és felháborodás

A Fidesz döbbenten áll a veszprémi kézilabdacsapat elleni támadás előtt - olvasható Navracsics Tibor frakcióvezető vasárnapi közleményében. Az ellenzéki politikus pártja nevében együttérzését fejezte ki a meggyilkolt Marian Cozma hozzátarozóinak. A két sérültnek, Ivan Pesicnek és Zarko Sesumnak pedig mielőbbi felépülést kívánt. A Fidesz egyúttal követeli, hogy a rendőrség azonnal kerítse kézre az elkövetőket.

Mély felháborodással értesültek a veszprémi kézilabdásokkal történt tragédiáról - olvasható az MSZP vasárnapi közleményében. Az írás szerint Marian Cozma halála és csapattársainak sérülése súlyos csapás a veszprémieknek, a sportot szeretőknek és az egész országnak. A szocialisták egyúttal együttérzésüket fejezték ki az elhunyt családjának, a sérülteknek pedig mielőbbi felépülést kívánnak. Az MSZP leszögezte azt is, meggyőződésük, hogy a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság mindent megtesz az elkövetők mielőbbi kézre kerítéséért.

Egy román sportoló értesülése szerint öt-hat roma származású személy volt a veszprémi kézilabdások vasárnap hajnali támadója. A kormány szerint a tettesek gyors és eredményes elfogása várható. A román hírügynökség szerint Cozmát 2005-ben, Bukarestben is megtámadta és leszúrta egy nyolcfős banda, akkor súlyosan megsérült.

Öt-hat roma származású személy volt a támadó abban az incidensben, melynek során vasárnap hajnalban szíven szúrták Marian Cozma román kézilabda-játékost - mondta az Agerpres hírügynökségnek Valentin Ghionea, a Pick Szeged kézilabdacsapat ugyancsak román játékosa.

Elmondta: Marian Cozmának esélye sem volt a túlélésre, miután szíven szúrták, hiába érkezett azonnal a helyszínre a mentő, és próbálta két órán keresztül újraéleszteni.

Ghionea szerint a rendőrségnek rövid időn belül sikerül majd azonosítania az elkövetőket, mivel az éjszakai szórakozóhely közelében felvevőkamera van felszerelve. A játékos kijelentette: a támadók öten-hatan voltak, mégpedig roma származásúak.

[caption id="" align="alignleft" width="253"] Hajnalban szíven szúrták Marian Cozmát
[/caption]Cristian Gatu, a román kézilabda-szövetség elnöke a Realitatea hírtelevízió által idézett NewsIn hírügynökségnek elmondta: Marian Cozma néhány barátjával egyik csapattársa gyermekének megszületését ünnepelte az említett szórakozóhelyen. Az incidens szemtanúi állítólag elmondták: egy másik asztalnál roma származásúak egy csoportja ült, azokkal keveredtek összeütközésbe.

Az Antena3 televízió-csatorna megszólaltatta Marin Ursut, Románia budapesti konzulját, aki személyesen készül Veszprémbe utazni további információkért.

Román sportminisztérium: nagy veszteség

A romániai ifjúsági és sportminisztérium "a helyi kézilabdasport nagy veszteségeként" jellemezte Marian Cozma halálát.

"Karrierje csúcsán volt és minden esélye megvolt arra, hogy még tovább fejlődjön" - mondta az MKB Veszprém meggyilkolt játékosáról vasárnap Octavian Bellu államtitkár.

A román Mediafax hírügynökség szerint Cozmát 2005-ben, Bukarestben is megtámadta és leszúrta egy nyolcfős banda, akkor súlyosan megsérült.

Cozma haláláról a német dpa mellett többek között a francia AFP, a spanyol EFE, valamint a szlovák, az osztrák és a lengyel hírügynökség is beszámolt.

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] Több százan gyászolták a sportolót
[/caption]

Több százan gyűltek össze a tetthelyen

Vasárnap délutánra kétszázan gyűltek össze Veszprém belvárosában a Patrióta bár előtt, a Vas Gereben utcában, ahol hajnalban bűncselekmény áldozata lett az MKB Veszprém KC 26 éves kézilabdázója, a román válogatott Marian Cozma.

Az emberek gyertyákat gyújtottak és helyeztek el a házfalnál, ahol Marian Cozma fényképét helyezték el egy tablón. A tömeg békésen viselkedett, bár mindenki hangosan és felháborodva tárgyalta a történteket. Az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója szerint szinte mindenki arról beszélt, hogy egy román tévétársaság már közölte: "egy népes cigány társaság" követte el a bűncselekményt.

A gyülekező tömeget a város vezetői nyugtatták, és jó néhány rendőrautót és rendőrt is látni lehetett a Vas Gereben utca végénél lévő Szabadság téren.

Egy veszprémi vendéglős - aki a neve elhallgatását kérte - elmondta: szombaton délután az egyik szórakozóhelyen egy nemrég szabadult bűnöző leütött egy férfit, aki súlyos sérüléseket szenvedett.

A Veszprémben ismert bűnöző gyakran előfordult a Patrióta bárban, és nagy valószínűséggel a leütött férfi mozgósíthatta a baráti körét - vélekedett a vendéglős. Mint elmondta: azt is biztosan tudja, hogy amikor szombaton este a kézilabdások megérkeztek a bárba, egy férfi már előre figyelmeztette őket: vigyázzanak, mert itt ma "balhé várható".

A gyászoló, gyertyákat gyújtó tömegben ott látható több egykori veszprémi válogatott kézilabdás is. Horváth Gábor, a csapat egykori sokszoros válogatott jobbszélsője az MTI-nek annyit jegyzett meg: nem akarja kifejteni a véleményét, mert ebben a helyzetben nem akar politikáról beszélni, noha szerinte ebben az ügyben "politikai is van"

A Veszprém szombaton a Balatonfüredet verte bajnokin, Cozma négy gólig jutott.

Ilyen lelkiállapotban nem lehet kézilabdázni

Ilyen lelkiállapotban nem lehet kézilabdázni, a dolgok jelen állása szerint a játékosok nem is akarnak mérkőzni szombaton Veszprémben, a Bajnokok Ligája középdöntőjében a spanyol Ademar Leonnal - mondta Hunyadfalvy Ákos, az MKB Veszprém KC társadalmi elnöke a hajnali bűncselekmény helyszínén.

"Speciális szabályok vannak, most azt tanulmányozzuk, hogy egyáltalán lehet-e és hogyan mérközést halasztani a BL-ben" - mondta a klubelnök, megjegyezve, hogy a mérkőzéssorozattól visszalépni nem lehet, de ez náluk "nincs is benne a pakliban". Egyelőre a csapatnak nincs is irányítója, hiszen Nikola Eklemovics hosszabb ideje sérült már, a vasárnap hajnali bűncselekmény helyszínén pedig rendkívül súlyos fej- és szemsérülést okoztak a másik irányítónak, Zarko Sesumnak.

Mély felháborodással értesültek a veszprémi kézilabdásokkal történt tragédiáról - olvasható az MSZP vasárnapi közleményében. Az írás szerint Marian Cozma halála és csapattársainak sérülése súlyos csapás a veszprémieknek, a sportot szeretőknek és az egész országnak. A szocialisták egyúttal együttérzésüket fejezték ki az elhunyt családjának, a sérülteknek pedig mielőbbi felépülést kívánnak. Az MSZP leszögezte azt is, meggyőződésük, hogy a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság mindent megtesz az elkövetők mielőbbi kézre kerítéséért. Ilyen lelkiállapotban nem lehet kézilabdázni Ilyen lelkiállapotban nem lehet kézilabdázni, a dolgok jelen állása szerint a játékosok nem is akarnak mérkőzni szombaton Veszprémben, a Bajnokok Ligája középdöntőjében a spanyol Ademar Leonnal - mondta Hunyadfalvy Ákos, az MKB Veszprém KC társadalmi elnöke a hajnali bűncselekmény helyszínén.

"Speciális szabályok vannak, most azt tanulmányozzuk, hogy egyáltalán lehet-e és hogyan mérközést halasztani a BL-ben" - mondta a klubelnök, megjegyezve, hogy a mérkőzéssorozattól visszalépni nem lehet, de ez náluk "nincs is benne a pakliban". Egyelőre a csapatnak nincs is irányítója, hiszen Nikola Eklemovics hosszabb ideje sérült már, a vasárnap hajnali bűncselekmény helyszínén pedig rendkívül súlyos fej- és szemsérülést okoztak a másik irányítónak, Zarko Sesumnak. Ellentmondásos történetek a veszprémi véres késelésről Ellentmondásos történetek keringtek a támadás körülményeiről. Több szemtanú szerint a sportoló a Patrióta Lokál pultosnőjének védelmére kelt, ezért késelték meg, más források szerint Marian Cozmába és barátnőjébe kötöttek bele a tánctéren. A román sajtó már a támadásról szóló első híradásokban kijelentette, hogy a támadók roma származásúak voltak, habár ezt a magyar rendőrség lapzártánkig nem kívánta megerősíteni. Az sem tisztázott, hogy hányan támadtak rá a kézilabdázókra: egyesek szerint öten–hatan, mások szerint egyenesen harmincan vették körbe Cozmáékat.

Társainak sérüléseiről is vad hírek keringtek: Zarko Sesumról például azt állították, hogy életveszélyben van, mert mindkét veséjét ki kellett venni, míg Ivan Pesicről sokáig az a hír járta, hogy megvakult a támadásban. Rácz Jenő, a veszprémi kórház főigazgatójának tájékoztatása szerint azonban kiderült, hogy Sesum túl van az életveszélyen, a horvát származású Pesic pedig arccsonttörést és valószínűleg agyrázkódást szenvedett, de jól van és a szeme világa is megmaradt. Marian Cozma kozma Hajnalban szíven szúrták Marian Cozmát Több százan gyászolták a sportolót -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva