Hírek

2009.02.14. 09:02

Sztrájkra készülnek a pécsi buszsofőrök

Sztrájkba kezdenek a pécsi helyi járatú buszok sofőrjei, ha nem kapják meg a kért öt százalékos béremelést.

bama.hu

Pénteken már negyedik alkalommal ült tárgyalóasztalhoz a szakszervezet a munkáltatóval – ismét eredménytelenül. Hétfőn várható, hogy az esetleges sztrájk ideje alatti elégséges szolgáltatásokról is megkezdik az egyeztetést.

„A Pécsi Közlekedési Zrt. egy érdekeltségi rendszeren alapuló béremelést javasolt – közölte Keczer László vezérigazgató. – Ha puhábban nyomnák a gázt, akár tíz százalékkal is csökkenthető lenne az évi egymilliárdos üzemanyagköltség. A bliccelők hatékonyabb kiszűrésével is jelentős bevétel növekedés lenne elérhető – ennek feltétele, hogy a sofőrök csak az első ajtón engedjék fel az utasokat és mindenkinek ellenőrizzék a jegyét, bérletét. Az effajta nagyobb odafigyeléssel megtakarított pénzeket minden hónapban a ledolgozott órák alapján bérként visszaosztanánk a sofőröknek, akik így számításaink szerint akár 10-15 százalékkal többet kereshetnének.”

A szakszervezet azonban nem bízik az érdekeltségi rendszer működőképességében, ragaszkodnak a fix öt százalékos emeléshez. Egyben nem értenek egyet azzal az elképzeléssel sem, miszerint a sofőrök pihenőidejükben ellenőrként ténykedhetnének, plusz pénzért. Ha a jövő héten sem lesz megegyezés, első alkalommal kétórás figyelmeztető sztrájkra, majd teljes munkabeszüntetésre lehet számítani.

bama.hu -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva