Hírek

2009.02.17. 10:32

Tállai: a kormány késve ismerte fel az adócsökkentés szükségességét

Csak a válság hatására beszél a kormány arról, hogy szükség van adó- és járulékcsökkentésre - mondta Tállai András fideszes képviselő a napirend előtti felszólalások sorában kedden. Feltette a kérdést: miért tétlenkedett a kormány idáig?

mti

A gazdaságban egy későn meghozott döntés sokkal nagyobb károkat  tud okozni, mint egy időben meghozott, de nem annyira kidolgozott döntés - fejtette ki. A 2010-ben bevezetendő ötszázalékos járulékcsökkentés mértéke alacsony, mert a környező országokban az élő munka terhei 12-16 százalékkal kevesebbek, mint Magyarországon - jelentette ki. Az, hogy a családi pótlék és a gyermekgondozási díj adózni fog,  továbbá az, hogy megszűnik az étkezési jegy, valamint az üdülési csekk adómentessége, azt eredményezi, hogy az alacsonyabb jövedelemmel rendelkező rétegnek nem lesz könnyebb - jelentette ki. A gazdaságélénkítő csomag árát egyértelműen a lakossággal akarja  a kormány megfizettetni - közölte.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a csomag hatására nem csökken az államadósság mértéke, nem csökken a költségvetési hiány, de nem csökken a bürokrácia sem. Tállai András kiemelte: a miniszterelnök nem beszélt a közvetlen gazdaságélénkítési lehetőségekről sem. „Ez a csomag semmi másról nem szól, csak arról, hogy a  Gyurcsány-kormány tovább tudjon élni, és az IMF-hitelt tovább tudja  felvenni” - emelte ki a fideszes képviselő.

Keller László pénzügyminiszteri államtitkár válaszában azt  hangsúlyozta: a fideszes képviselőket nem az ország sorsa érdekli,  hanem az, hogyan tudnának minél előbb a hatalomba visszakerülni. Kijelentette: a kormány a 13. havi nyugdíjat nem elveszi, hanem beépíti a nyugdíjrendszerbe. Azt kérte, hogy a Fidesz ne arra buzdítsa a társadalmat, hogy  mondjon ellent a gazdaságélénkítő csomagnak, hanem arra, hogy támogassa azt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva