Hírek

2009.02.17. 18:02

Támogatja Havasiné Orbán Mária megválasztását az SZDSZ

Az SZDSZ-frakció támogatja, hogy Havasiné Orbán Máriát a Legfelsőbb Bíróság elnökévé válasszák - mondta az MTI-nek kedden Hankó Faragó Miklós.

BAMA

A liberális képviselő azt mondta, habár Sólyom László államfő Szili Katalin házelnökhöz írt levelében kimondottan kérte, hogy a jelölt találkozhasson a frakciókkal, ők ezt szükségtelennek tartják. Hozzátette: a főbírójelölt az Országgyűlés alkotmányügyi bizottságban és a sajtóban is ismertette elképzeléseit a magyar bírósági szervezetrendszerről és annak elodázhatatlan reformjáról. Ennek alapján a szabad demokraták úgy gondolják, hogy Havasiné Orbán Mária változatlanul méltó a támogatásukra.

Azt viszont sajnálattal állapította meg Hankó Faragó Miklós, hogy elmaradt az a korábban a liberálisok által is kért egyeztetés, amelynek során a parlamenti frakciók megismerhették volna Sólyom László jelölési szempontjait.

A politikus azt mondta, a szavazáson bölcsességre és kellő felelősségtudatra van szükség a frakciók és a képviselők részéről, mert ha a jelöltet most sem választják meg, az méltatlan helyzetbe hozza a magyar igazságszolgáltatást, mint hatalmi ágat, és a jelölt elutasítása beláthatatlan következményekkel járna.

A jelölt megválasztását decemberben egyszer már elutasította a parlament, az államfő azonban január 20-án ismételten őt jelölte a főbírói posztra. A decemberi szavazáson a Fidesz, a KDNP, az SZDSZ és az MDF támogatta a jelöltet, míg a MSZP-frakció lelkiismereti szavazást rendelt el.

Havasiné Orbán Mária az államfő második jelöltje a Legfelsőbb  Bíróság elnöki posztjára, miután az első jelölt, Baka András, a strasbourgi emberi jogi bíróság korábbi magyar bírája májusban szintén nem kapta meg a szükséges kétharmados szavazattöbbséget. A Legfelsőbb Bíróság korábbi elnökének, Lomnici Zoltánnak tavaly  únius végén járt le a hatéves mandátuma. A Fidesz és a KDNP hétfőn már meghallgatta a jelöltet, és az MTI  úgy tudja, hogy a két párt újra támogatja majd Havasiné Orbán Máriát a szavazáson.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva