Hírek

2009.02.17. 14:42

Tavasztól fújhatják a szlovák képviselők is

Áprilistól a szlovák parlament képviselőinek is meg kell majd fújniuk az alkoholszondát, ha autóvezetőként közúti baleset résztvevői lesznek; a képviselői mentesség ilyen értelmű korlátozásáról kedden döntött a szlovák törvényhozás.

BAMA

Az autót vezető szlovák képviselőknek eddig baleset esetén - függetlenül attól ki idézte elő - mentességükre hivatkozva joguk volt elutasítani a szonda megfújását. Áprilistól kezdve a szonda elutasítása szabálysértésnek, kihágásnak minősül, amiért a képviselőt éppúgy megbüntethetik, mint az egyszerű állampolgárt.

A kérdést a szlovák törvényhozás már 2006-ban szabályozta, de úgy, hogy a vonatkozó jogszabály a gyakorlatban alkalmazhatatlan volt. Bár első része kimondta, hogy a képviselőnek nincs mentelmi joga, ha gépkocsi vezetés előtt vagy közben alkoholt, illetve valamiféle drogot fogyasztott, második része azt rögzítette, hogy a képviselő mentelmi jogára hivatkozva ilyen esetekben elutasíthatta az alkoholszonda megfújását. Így aztán a hatóságoknak nem volt semmiféle bizonyítékuk arra nézve, hogy ivott-e a képviselő vagy sem.

Miután több szlovákiai parlamenti képviselő kisebb-nagyobb balesete esetében is felmerült az alkoholfogyasztás gyanúja, a koalíciós képviselők egy csoportja a közelmúltban javasolta a zavaros paragrafus pontosítását. A 150 tagú képviselőházban a keddi szavazáskor a 135 jelen lévő honatya közül 129 támogatta a módosítást.

A támogatók között volt Duray Miklós, a Magyar Koalíció Pártjának jelenlegi stratégiai alelnöke is, aki 2006 áprilisában és tavaly októberben utasította el az alkoholszonda megfújását. Októberben Duray ezt azzal indokolta, hogy a nem általa előidézett balesetben senki sem sérült meg.
Csehországban és Magyarországon az alkoholszonda megfújása a parlamenti képviselők számára nem kötelező. A témáról azonban nyílt vita folyik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva