Hírek

2009.02.19. 18:05

Télvíz idején mindig beázom a felső szomszédtól

Olvasónk lakása rendre beázik a fölötte lakótól. Mint mondja, a károkozó csak bérli az ingatlant. Ki köteles iylenkor megtéríteni a kárt? A bérlő, a tulaj vagy a biztosító?

Rados Virág

Ilyen esetben a felül lakó lakásbiztosítása alapján a biztosító általában megtéríti a kárt – tájékoztatott ügyvéd szakértőnk. A tulajdonosnak a továbbiakban kötelessége gondoskodni róla, hogy a beázás oka megszűnjön. Ha az illetőnek nincs biztosítása, a költségeket neki magának kell fedeznie.

A megoldás kulcsa tehát a tulajdonos, és nem a lakásában élő bérlője. Hiszen a kár ügyében akkor is a tulajnak kell intézkednie, ha nem ő lakik a lakásban. Kivétel lehet, ha a bérleti szerződésbe belefoglalták: a lakásban történt minden káreseményért, amíg bent lakik, a bérlő felel. Ez esetben valóban ő a hunyó, és neki kell a kárt megtérítenie.

Mindamellett vita tárgya lehet, ki a felelős a bajért, ha a szerződésben erről külön nem esik szó. Amennyiben a beázást a bérlő okozta, például nyitva hagyott vízcsappal vagy elromlott mosógéppel, a költségeket a tulajdonos őrá háríthatja. A bérleti szerződésekben ez a kitétel többnyire szerepel is. Ha viszont mondjuk csőtörés volt, a tulajdonos a felelős.

Amennyiben senki nem téríti meg kárunkat, bírósághoz fordulhatunk. Kérhetjük, hogy ítélettel szólítsák fel a felelőst, szüntesse meg a beázás okát, illetve tegyen eleget fizetési kötelezettségének. Az ítélet végrehajtható. De mint azt gyakran hangsúlyozzuk: mielőtt bárki a bírósághoz fordul, érdemes hivatalos felszólító levelet küldeni. Erre sokan beadják a derekukat.

Havazáskor vagy esőzéskor a ház legfelső emeletén lakókkal is megtörténhet, hogy beázik a lakásuk. Kárukat ilyenkor az egész házra szóló biztosítás fedezi.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva