Hírek

2009.02.26. 14:16

Terjedőben a határőrök zendülése Bangladesben

Szemtanúk és a rendőrség beszámolói szerint több mint egy tucat városban hallatszott lövöldözés határőrlaktanyák környékéről.

BAMA

"Összecsapások vannak a határőrlaktanyákon kívül, a határőrök fegyverrel a kézben járnak az utcán, és lövöldöznek" - mondta egy szemtanú.

A zendülés szerdán kezdődött a határőrség dakkai főhadiszállásán. Míg korábbi hírek arról szóltak, hogy csütörtökre ott visszatért a nyugalom, a helyi média arról adott hírt, hogy ismét lövöldözés hallatszott az épületkomplexumból.

Sejk Haszina Vazed miniszterelnök csütörtökön felszólította a határőröket, hogy vessenek véget a két napja tartó lázadásnak. Néhány órával a kormányfő figyelmeztetése után a helyi média arról tudósított, hogy harckocsik indultak a főváros felé, és több páncélost már összevontak a dakkai főhadiszállásnál.

A zendülés azzal kezdődött, hogy a határőrök lövöldözni kezdtek fővárosi főhadiszállásukon, túszul ejtették a bent lévő tiszteket, és megszálltak egy közeli bevásárlóközpontot, magasabb béreket és jobb szolgálati feltételek megteremtését követelve. Az ország vezetése válaszul kivezényelte a hadsereget a helyszínre. A zendülők beleegyeztek abba, hogy leteszik a fegyvert, miután a miniszterelnök valamennyi érintettnek amnesztiát ajánlott, és megígérte, hogy teljesítik követeléseiket.

A kormány utasítására csütörtökön szerte az országban leállt a mobiltelefon-szolgáltatás, a hatóságok így akarnak gátat szabni a lázadással kapcsolatos híresztelések és félrevezető információk terjesztésének.

Mohammed Kamrum Iszlám bangladesi helyettes igazságügy-miniszter csütörtökön látogatást tett a dakkai lázadás helyszínén, s ezután arról számolt be, hogy csaknem ötven halálos áldozata van az előző napi lövöldözésnek. A korábbi tájékoztatásokban öt halálos áldozat, valamint legalább 14 sérült szerepelt.

Mohammed Kamrum Iszlám szerint a következő órákban valószínűleg minden határőr beszolgáltatja fegyverét, de a dakkai főhadiszállásnál várakozó tisztségviselők azt mondták, lassan folyik a fegyverleadás. Voltak viszont olyan hírek is, hogy a lázadók között nézeteltérések támadták, és egy részük nem hajlandó megadni magát.

A dakkai főhadiszálláson, illetve az ahhoz tartozó épületekben mintegy kétezer határőrkatona és tiszt él. Az épületegyüttesből eddig mintegy ötven nőt és gyereket menekítettek ki.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva