Hírek

2009.02.10. 12:48

Több mint 14 milliós kárt okoztak a tolvajok az Ékövizig-nek

Több mint 14 milliós kárt okoztak tavaly a fémtolvajok és a vandálok az Észak-Magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövizig) illetékességi területén - közölte az igazgatóság szóvivője kedden az MTI-vel.

mti

Csont Csaba elmondta: az Ékövizig minden évben felméri működési területén a lopásokból, rongálásokból származó károkat, amelyek az ár- és belvízvédelmi létesítményeket - árvízvédelmi töltés, szivattyútelepek, védelmi raktárak - érintik. A leggyakoribb eset, hogy a műtárgyak felhúzó szerkezeteit, a zsiliptáblákat, a szivattyútelepek magasfeszültségű transzformátor állomásait teszik tönkre, vagy lopják el. Az elkövetők nem kímélik a védelmi raktárakat sem, ahonnan a létesítmények fenntartásához szükséges eszközöket és gépeket viszik el.

A szóvivő szerint a korábbi "árvizes telefon" légkábelei mára szinte teljes egészében eltűntek. Az árvízvédelmi töltéseken  elhelyezett sorompókat is megrongálják, vagy elviszik, így a  megnövekedett forgalom miatt tönkremennek, járhatatlanok lesznek a földalapú töltéskoronák és a védekezés időszaka alatt sok esetben megnehezítik, késleltetik az árvízi védekezés megkezdését, nehezebbé téve a védelmi anyagok időben történő helyszínre juttatását.

Csont Csaba rámutatott: az okozott károkon túlmenően sokkal nagyobb veszélyt jelent az, hogy az árvízvédelmi töltések, szivattyútelepek védképessége csökken, veszélyeztetve ezáltal a gátak, a töltések mentén élőket, ingatlanokat, valamint a mezőgazdasági kultúrákat. A műtárgyak megrongálása miatt az esetleges belterületi elöntésekből származó árvízi károk esetenként tízmilliós, sőt akár százmilliós nagyságrendű kártérítési összegeket jelenthetnek a lakosság potenciális veszélyeztetése mellett - mondta a szóvivő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva