Hírek

2009.02.04. 19:08

Tovább maradnak a katonák

Az Egyesült Államok növelni szeretné katonái számát a közép-ázsiai országban, ezért a magyar kormány is a katonai kiküldetés meghosszabbítását tervezi.

Vég Márton

[caption id="" align="aligncenter" width="465"] Január 20-i szolnoki búcsú. A célállomás: Afganisztán.
[/caption]„Néhány hónapon megszülethet a kormánydöntés az afganisztáni magyar tartományi újjáépítési csoport (PRT) mandátumának meghosszabbításáról” – mondta szerdán Göncz Kinga külügyminiszter. Korábbi lapinformációk arról szóltak, hogy már ez év elején határozhat a kormány az októberben lejáró mandátum hosszabbításról. „Továbbra sem javul a biztonsági helyzet Afganisztánban és ezen belül a magyar katonák által ellenőrzött Baghlán tartományban sem” – mondta a miniszter. Az Egyesült Államok szeretné növelni jelenlétét a közép-ázsiai országban, ez pedig Európa számára is többletfeladatokat jelenthet. „Magyarország eddig is minden tőle telhetőt megtett” – szögezte le Göncz.

Például éppen a hét elején búcsúztatták el ünnepélyes keretek között az 5. Bocskai István Lövészdandár 250, rövidesen Afganisztánba utazó katonáját Debrecen főterén. Itt Szekeres Imre honvédelmi miniszter úgy fogalmazott, hogy az afganisztáni misszió a NATO legfontosabb vállalása, a magyar külpolitika, a védelempolitika fontos eszköze. A katonák többsége már volt külföldi szolgálaton, így tapasztalt harcosok utaznak az afgán hadszíntérre. A második világháború óta ez az egység lesz az első külföldön bevetett harci alakulat.

Január végén pedig a magyar Hadműveleti Összekötő és Tanácsadó Csoport tagjait búcsúztatták Szolnokon, akik közös felkészülést végeznek majd a Baghlanban állomásozó afgán zászlóalj katonáival. Fontos tudni, hogy a Baghlan tartományban dolgozó nem kormányzati szervezetek képviseletét ellátó ENSZ helyben a Magyar Ökumenikus Segélyszervezetet választotta meg 2009-re a koordinációs és képviseleti feladatok ellátására. A tartományban végrehajtott oktatásfejlesztő, munkahelyteremtő, vidékfejlesztő és közigazgatás-fejlesztő programok összértéke meghaladta a 700 millió forintot.

Ezek persze csak részsikerek, hiszen a NATO-kontingens 2001-től számítható jelenléte óta Afganisztánban több mint húszszorosára nőtt a kábítószer előállítására alkalmas növények vetési területe. Emlékezetes, hogy a NATO-hadjárat egyik elsődleges célja a drogmaffia elleni harc, ezen belül is a szóban forgó területek felszámolása volt. Afganisztán történetében augusztusban lesz az második demokratikusan megtartott elnökválasztás. Bár Hamid Karzai népszerűségét aláásta az országban dívó korrupció és a tálib lázadók megerősödésével járó bizonytalanság fokozódása, várhatóan egyik jelölt sem lesz komoly kihívója a hivatalban lévő államfőnek.

Váratlan vendég Afganisztánban

Afganisztánba érkezett szerdán Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, hogy megbeszélést folytasson Hamid Karzai elnökkel, látogatását biztonsági okokból nem jelentették be előre – közölte az afgán elnöki hivatal. Az államfők, miniszterelnökök és nemzetközi szervezetek vezetőinek látogatását rendszerint az utolsó pillanatig titokban tartják Afganisztánban, ahol 2001 vége óta harcolnak az iszlám fundamentalista tálibok a kormány és a nemzetközi katonai erők ellen. Az utóbbi két évben a tálib felkelés jelentősen felerősödött annak ellenére, hogy NATO és amerikai parancsnokság alatt mintegy 70 ezer külföldi katona állomásozik az országban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva