Hírek

2009.02.04. 15:58

Újabb ötpárti tárgyalás?

Még a tavaszi ülésszak megkezdése előtt ötpárti tárgyalást javasol a választási reform, az országgyűlés létszámának csökkentése ügyében az SZDSZ. Gulyás József, a párt ügyvivője szerdán azt mondta a távirati irodának, hogy az ügyben alternatívaként felajánlják saját korábbi javaslatcsomagjukat.

BAMA

A szabad demokrata politikus emlékeztetett rá, hogy pártja legutóbb 2005 tavaszán kezdeményezett ötpárti egyeztetést az ügyben.  Akkor a liberálisok egy 250 fős parlament létrehozására tettek javaslatot. Az általuk kidolgozott elképzelések szerint a választás rendszerét „nem forgatnák fel fenekestől”, mert a továbbiakban is  lehetne listára, illetve egyéni képviselőkre szavazni. A liberálisok úgy számoltak, hogy mintegy 150 képviselő jutna be az átalakított és a lakosságszámhoz arányosított egyéni választókerületekből, a  többiek listáról szereznének helyet.

A politikus úgy fogalmazott, hogy ebben az esetben a választási törvényt úgy lehetne módosítani, hogy annak megtartják több elemét is, emiatt nem fordulhat elő, hogy az új rendszerben alapvetően más  választási eredmény szülessen, mint a jelenlegiben. Gulyás József szerint a problémát minél hamarabb meg kellene oldani, ezért a szabad demokraták korábbi elképzeléseiket  alternatívaként felajánlják a kétharmados törvénymódosítás  elfogadásához elengedhetetlenül szükséges többséggel bíró MSZP és Fidesz számára.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva