Hírek

2009.02.21. 16:48

Újabb sportolót késeltek halálra

A veszprémi kézilabdázó, Marian Cozma után pénteken újabb sportoló vált késelés áldozatává. Julius Nota-t, a Diósgyőr egykori kapusát szlovák szülőfalujában ölték meg.

Boda Veronika

[caption id="" align="alignleft" width="275"] Késelés áldozata lett a szlovák Julius Nota, a Diósgyőr korábbi futballkapusa. Forrás: boon.hu
[/caption]Késelés áldozata lett a szlovák Julius Nota, a Diósgyőr korábbi futballkapusa. A 37 éves sportolót pénteken késő délután negyed öt és fél öt között szülőfalujában, Rimavské Janovcén (Jánosi) késelték meg, kutyasétáltatás közben. A besztercebányai rendőrség szóvivője Mária Faltániová elmondta, a sportolót szemből, a nyakán érte késszúrás és a gyilkosság a helyi szennyvíztisztító közelében történt.

A gyilkos döfés után Nota még 40 méteren vonszolta magát, majd egy réten összeesett. Az igazságügyi orvos szakértő szerint a halál oka a nagy kiterjedésű, a nyakban levő szerveket ért szúrt-vágott seb nyomán bekövetkezett elvérzés. A cselekménynek egy véletlenül arra sétáló férfi volt szemtanúja – mondta el a rendőrségi szóvivő – aki azonnal értesítette a mentőket. Nota kapusedzőként Rimaszombaton, továbbá a szlovák U16-os és U17-es válogatottnál dolgozott. A Diósgyőrön kívül Magyarországon védte még a Dunaferr, a Zalaegerszeg, a Honvéd és a Vasas kapuját is.

Mint ismert: szintén pénteken az osztrák hatóságok átadták a magyar nyomozóknak Marian Cozma, egykori veszprémi kézilabdás feltételezett támadóit, Raffael Sándort és Németh Győzőt. A párost kommandósok kíséretében pénteken reggel 9 órakor fehér mikrobuszokban szállították át Hegyeshalomnál a határon. Internetes hírforrások szerint azért volt szükség a fokozott biztonsági intézkedésekre, mert tartani lehetett attól, hogy szabadon lévő bűntársaik esetleg megpróbálják kiszabadítani a két férfit, és azt sem lehetett kizárni, hogy bosszúból támadnak a párosra.

Londonban a tizenévesek késelnek

Őrizetbe vettek egy késelő tizenévest Londonban – közölte szombaton a Scotland Yard. A hatóságok azzal gyanúsítják a 16 éves fiút, hogy csütörtökön este megölte a 17 éves Michael Simon Wrightot. A fiúra egy vasútállomásnál találtak rá és nem sokkal a kórházba szállítás után meghalt. Wrightot alig néhány órával azután ölték meg, hogy a brit főváros egyik északnyugati kerületében, Wealdstone-ban halálra késelték a 19 éves Kul Hawaliedet.

Szombaton aztán a rendőrség három autóval és kutyás rendőrök biztosítása mellett szállította át a két gyanúsítottat a veszprémi rendőrségi székházból az utca túloldalára, a 30 méternyire lévő bíróság épületébe és vissza, a letartóztatásba helyezésüket követően. A Veszprémi Rendőr-főkapitányság csak annyit közölt, hogy péntek délután véget ért a két férfi kihallgatása. Arról, hogy a férfiakat pontosan mivel gyanúsítják, nem adott tájékoztatást a rendőrség.

Németh ügyvédje egy bulvárlapnak úgy nyilatkozott: ügyfelének szándékában sem állt megölni Cozmát, ennek ellenkezőjére pedig nincs bizonyíték. Raffaelt pedig a „sztárügyvéd”, Magyar György védheti. Magyar, aki korábban a Simon Tibor labdarúgó megölése miatt indult perben is szerepet vállalt, úgy nyilatkozott: óv attól, hogy R. Sándor felett elhamarkodottan ítélkezzen a sajtó. Magyar elmondta: Marian Cozma halálának körülményeit nagyon hasonlónak látja Simon Tibor megölésének ügyéhez: „abban az esetben is egy szórakozóhelyen kialakult vita volt az előzmény, és egy közismert sportoló volt az áldozat” – nyilatkozta.

Mindeközben egyre vadabb részletek látnak napvilágot Marian Cozma boncolási jegyzőkönyvéből. Az egyik bulvárlap szerint ebből kiderül, hogy először az áldozat veséjét érte szúrás. A második döfés már a szívére irányult, és mintegy húsz centiméter mélyen hatolt be a penge a sportoló két bordája között. Állítólag a támadó még meg is forgatta a kést a sebben, ezzel teljesen szétroncsolva Cozma szívkamráját. A férfi ezután elvérzett, bár a kiérkező mentősök még sokáig mesterséges légzéssel és szívmasszázzsal próbálták életben tartani.

A veszprémi Patrióta bárban február 8-án történt késelésben szintén megsebesült horvát Ivan Pesic, – akinek egyik veséjét eltávolították – pénteken elhagyhatta a kórházat. A kapus úgy nyilatkozott: minden nap egyre jobban érzi magát és az utóterápiát követően visszatér Veszprémbe.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva