Hírek

2009.02.03. 14:38

Válságban is működtethető egészségügy

Gazdasági válság idején is fenntartható az egészségügyi rendszer, ehhez azonban belső átcsoportosítások szükségesek

BAMA

Gazdasági válság idején is fenntartható az egészségügyi rendszer, ehhez azonban belső átcsoportosítások szükségesek - mondta Kökény Mihály, az Országgyűlés egészségügyi bizottságának elnöke keddi, budapesti sajtótájékoztatóján.

Jelen gazdasági helyzetben az a legfontosabb, hogy az egészségügyre szánt költségvetési források ne csökkenjenek, de ha csökken a járulék, akkor az Egészségbiztosítási Alap (E-alap) bevételi oldalán több adóbevételre van szükség - mondta az MSZP-s politikus.

Az egészségügy nem tudja elviselni az egészségbiztosítás és az ellátásra fordított költségek csökkentését, de ilyen szándék nincs - fogalmazott Kökény Mihály, aki a tervezett adóátcsoportosításról bővebbet nem tudott mondani.

A szocialista politikus az ágazat bérhelyzetét firtató újságírói kérdésre azt válaszolta, nincs napirenden, hogy idén komoly bérfelzárkóztatási program lesz. Véleménye szerint az a fontos, hogy megőrizzék a munkahelyeket, nem elvetve azt, hogy "ha a lehetőség adott lesz, akkor elkezdődhet egy érzékelhető bérfelzárkóztatás az ágazatban". Kökény Mihály elmondta, pártja támogatja azokat a javaslatokat, amelyek a szakképzés javítására irányulnak, mint például az ösztöndíjrendszer bevezetése, átképzések támogatása.

A politikus úgy vélekedett, hogy gazdasági válság idején nem kell választani a gazdaság élénkítése és az egészségügyi rendszer fejlesztése között, e kettő között egyenlőségjelet lehet tenni.
Fontosnak nevezte, hogy a megindult uniós programok és pályázatok befejeződjenek, megvalósuljanak, az egészségügyet kiszolgáló háttéripart is fejleszteni szükséges, illetve az intézményeknek el kell gondolkodniuk azon, hogy milyen működési formát válasszanak a jövőben.

Kiemelte az ágazaton kívüli fejlesztéseket, továbbá arra is figyelni kell - mondta -, hogy a gazdasági fejlesztési operatív programokból ne maradjanak ki az egészségügyi vállalkozások.

A tételes egészségügyi hozzájárulás emeléséről még nincs végleges javaslat - mondta kérdés kapcsán Kökény Mihály, hozzátéve, az erről szóló sajtóhíreket nem tudja megerősíteni. Mint fogalmazott: a kormány nincs kész ezekkel a tervekkel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva