Hírek

2009.02.03. 17:43

Válságban sem szegények a képviselők

Nyilvánosak az országgyűlési képviselők vagyonnyilatkozatai. A korábbihoz képest nem minden politikusnál van változás. Összeállításunkban a legérdekesebb vagyonnyilatkozati elemekből válogatunk

Ambrus Vilmos

Kapolyi László a leggazdagabb képviselő. Az MSZP politikusának a képviselői tiszteletdíjon felül a Magyar Tudományos Akadémiától és egy rt.-től származik jövedelme, ami tavaly összesen bruttó 2,2 milliárd forintot tett ki.

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] A miniszterelnök saját tulajdonú ingatlanaként egy 50 négyzetméteres pápai társasházi lakást jelöl meg.
[/caption]

Nem szűkölködik ingatlanokban Veres János sem. A pénzügyminiszter családi és társasházakon kívül nyaralókat, faházat birtokol különböző arányban, emellett rengeteg szántója, erdeje, gyümölcsöse van. Ugyanakkor a 2007-es vagyoni állapotához képest mindezek nem jelentenek változást. Kóka János SZDSZ-es frakcióvezetőnek magánszemélyek felé 128 millió forint tartozása van.

Navracsics Tibor, a Fidesz képviselőcsoportjának vezetője képviselői tiszteletdíja mellett az ELTE jogi karának docenseként is kap jövedelmet. Bizonyára érinti a válság Hiller István oktatási és kulturális minisztert, akinek 15 millió forint deviza alapú hiteltartozása van. Kósa Lajos valóságos járműparkkal rendelkezik: Seatján kívül egy BMW-t és egy Suzuki motort tüntet fel vagyonnyilatkozatában, de van egy motorcsónakja is. Tartozásai között megemlíti, hogy bevásárlási és felújítási hitelén kívül - ahogy kézírással írta - "egyébb" kölcsöne is van.

Gyurcsány Ferenc
A miniszterelnök saját tulajdonú ingatlanaként egy 50 négyzetméteres pápai társasházi lakást jelöl meg. A lakásban édesanyja lakik. Vagyonnyilatkozata szerint saját autója és tartozása nincs, kormányfőként havi bruttó másfél millió forintot kap. Gyurcsány korábban sokszor elmondta, hogy miniszterelnöki fizetését nem veszi fel, hanem jótékony célra fordítja. Az Altus Befektetési Zrt.-ből származó tulajdonosi osztaléka azonban 2008-ban bruttó 114,06 millió forint volt.

Orbán Viktor
Számos felcsúti belterületi telek tulajdonosa a Fidesz elnöke, azonban ilyen ingatlanainak nagy részét 50 évre ingyenes használatra átengedte a Felcsúti Utánpótlásért Alapítványnak. Képviselői és pártelnöki fizetése mellett a Helikon kiadótól könyvkiadásból tavaly 12,3 millió forintja származott. Megtakarításai között 587 ezer forint, feleségével közös pénzintézeti számlakövetelés, illetve 1,685 millió forint készpénz szerepel.

Dávid Ibolya
Az MDF elnökének is van pár ingatlana, igaz, némelyiknek nem tulajdonosa, csupán haszonélvezeti jog illeti meg. Jövedelme havi 394.230 forintos képviselői tiszteletdíjból és 266.685 forint költségtérítési általányból áll össze a vagyonnyilatkozat szerint. Megtakarításai közül két biztosítása 2 millió forintot, részvényei 1 millió forintot érnek. Tartozása is van azonban: egy banknak 5,6 millió forinttal adósa.

Fodor Gábor
Az SZDSZ elnökének egy 2005-ben vásárolt Saab 95-öse van, és egy zuglói, 60 négyzetméteres társasházi lakás tulajdonosa felerészben. Bankszámlája 1,2 millió forintos egyenleget mutat, tartozása nincs. Országgyűlési képviselői tiszteletdíja 231.900 forint, költségtérítési átalánya ugyanennyi. Jövedelme között az is fel van tüntetve, hogy az ELTE oktatójaként havi 15 ezer forintot kap.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva