Hírek

2009.02.21. 15:03

Van élet a Krétakörön kívül is

Scherer Péter két filmben is szerepel, alig lehet jegyet kapni a színházi előadásaira, és hamarosan láthatjuk első rendezését is. A csúcson van. Ő azt mondja, mindezt a szerencsének is köszönheti, bebizonyosodott, hogy a Krétakör Színház után is megtalálják a lehetőségek.

Hegedűs V. Rita

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] Scherer Péter két filmben is szerepel
[/caption]

– Gondolta volna, amikor megkapta az építőmérnöki diplomáját, hogy a színház lesz a főszereplő az életében és nem az alagutak?

– Ezt már ötödikes koromban tudtam, akkor indultam ugyanis először egy vers és prózamondó versenyen, amit megnyertem. Az ajkai közösségi házban teltház előtt adtam elő Karinthy novelláját, és sikerült mindenkit megnevettetnem. A színház az egyetem alatt is jelen volt az életemben, már akkor is az Arvisura Színház tagja voltam.

– A héten mutatták be a Papírkutyák című filmet, amiben Mucsi Zoltánnal ön játssza a főszerepet.

– Az egy szoknya egy nadrág forgatása alatt Gyöngyössy Bence rendező annyira megszerette  Kuplung és Csumpi figuráját, hogy azt mondta, szeretne egy olyan filmet forgatni, amelynek ez a két karakter a főszereplője. Még az ötlettelésbe is bevontak minket. Eddig nagyon kedvező visszhangokat kaptunk a filmről.

– A Made in Hungária pedig lassan eléri a százezres nézőszámot.

– Igazi örömjátszás volt, nagy élmény fiatalokkal együtt dolgozni. Az általam játszott figura, a kisstílű pártfunkcionárius nagyon hálás szerep volt. Szerencsére a közönség is kedveli a filmet, ami nem is csoda, hiszen az utóbbi időben ez az egyetlen zenés magyar film a mozikban.

– Sokat szerepel, szinte minden nap színpadon van. Bírja ezt a tempót?

– Három gyerekem van, a pici fiam még csak két éves, és nem alszik éjszakánként. Jobban mondva ő kialussza magát, csak mi nem. Ha a két lányomat szeretném látni, akkor korán kell kelnem, hogy még mielőtt iskolába mennek, együtt tudjuk tölteni a reggeleket. Ettől egy kicsit valóban fáradt vagyok.

– A lányai meg szokták nézni a filmjeit?

– Természetesen. Most is ott voltak a díszbemutatón. Minden filmet láttak, amiben szerepeltem. Sőt, a színházi előadásaimat is meg szokták nézni. Egyelőre még elfogadóak, és tetszik nekik, amit csinálok.

– A Bárka Színházban tizedik éve megy a Mulatság című darab. Mennyit változott az előadás ez alatt az idő alatt?

– Hosszabb lett, és a díszlet is négyszer megváltozott. Folyamatosan forgatjuk a teret. A szereplők is változnak, és hatnak egymásra. Az előadás ettől önálló, képlékeny dologgá, válik, ami követi azokat válztozásokat, amik bennük mentek végbe. Tíz évvel ezelőtt egyikőnk sem gondolta, hogy ideáig eljutunk ezzel a darabbal.

– A Kolibri Pincében a Klamm háborúja című monodrámában láthatjuk. Mit jelent az, hogy „osztályterem színház”?

– Azt, hogy egy osztályteremben a tanár monodrámát ad elő a nézőknek, akik a diákokat játsszák el. Egy év alatt hetvenkétszer adtam elő a darabot, ennek a felét iskolákban. Meghívták a wroclawi monodráma fesztiválra is, ahol a három fődíj egyikét elnyertem, és további meghívásokat kaptam. Ez a mű fontos állomás az életemben. A maga pici, zárt stúdiós módján komoly siker lett. Ennek a sikerén és gondolkodásmódján továbbmenve talált a Kolibri Pince igazgatója, Novák János egy másik darabot, a Kikattot. Felkért, hogy ezt rendezzem meg én.

– Mit jelent a cím?

– A kikattanás rövidítése. Ez egy kétszereplős, szintén osztályteremben játszódó darab. Pelsőczy Réka és Szanitter Dávid alakítja a tanárnőt és a diákot. Március 21-én lesz a bemutató.

– A sok munka ellenére sem lett tagja egyetlen társulatnak sem, amióta a Krétakör Színház átalakult. Ez az ön döntése?

– Így alakult. Szeretek társulatban dolgozni. Tavaly ősszel zárult le a krétakörös korszakom. Csodálatos időszaka volt az életemnek. Csak a Siráj előadásunkkal 32 országban vendégszerepeltünk négy év alatt. Ebben nekem csak kicsi részem volt, de azt vállalom és szeretem. Ilyen nagyságú szerepet, mint amilyen a Klamm háborújában van, sosem kaptam. Hasonlót se. Nem sikerült vivő pozíciót kiérdemelnem. Nehezen hozok döntéseket, valószínűleg magamtól nem léptem volna ki a társulatból. De az tény, hogy mióta nem vagyok a Krétakör tagja, jól alakulnak a dolgaim.

Scherer Péter

1961. november 16-án született Ajkán. 1985-től az Arvisura Színházi Társaság (Szkéné Színház) tagja. 1997-től a Bárka Színház alapító tagja. 2002- 2008 között a Krétakör társulatához tartozik.

Főbb filmjei:

Gengszterfilm; Nekem lámpást adott kezembe az Úr Pesten; Anyád! a szúnyogok; Utolsó vacsora az Arabs Szürkénél; Para; Tabló; Made in Hungária; Papírkutyák

Főbb filmjei:

Gengszterfilm; Nekem lámpást adott kezembe az Úr Pesten; Anyád! a szúnyogok; Utolsó vacsora az Arabs Szürkénél; Para; Tabló; Made in Hungária; Papírkutyák Scherer Péter két filmben is szerepel Scherer Péter két filmben is szerepel -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva