Hírek

2009.02.19. 17:38

Véget kell vetni a gettóiskoláknak

Vannak olyan jelek, hogy az integrált oktatás nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket

V.M.

[caption id="" align="alignleft" width="199"] Vannak olyan jelek, hogy az integrált oktatás nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket
[/caption]„Azok a pedagógusok, akik halmozottan hátrányos helyzetű gyermekeket oktatnak, márciustól átlagosan havi bruttó 25 ezer forint pótlékban részesülnek. A nemrég lezárult pályázat során 475 iskolafenntartó közel 11 ezer pedagógus után igényelte a pótlékot” – szögezte le Hiller István.

Az oktatási miniszter hozzátette: csaknem 600 iskolában, illetve 450 óvodában dolgoznak az érintett pedagógusok, a legtöbben Szabolcs-Szatmár-Bereg, illetve Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.

Tatai-Tóth András, az MSZP-frakció oktatási munkacsoportjának vezetője szerint először nem pénzügyi és jogi úton, hanem szakmai, pedagógiai megoldásokkal és az integráció feltételeinek megteremtésével kellene megoldást találni az integrált oktatás problémáira.

„Vannak olyan jelek, hogy az integrált oktatás nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, sőt egyes esetekben a szegregációt segítette” – mondta a szocialista politikus. Tatai-Tóth kifejtette: ha nem teremtették meg az adott intézményben az integráció feltételeit, akkor az együttnevelés jogi elrendelése gyakran azzal járt együtt, hogy a nem roma származású, illetve a tehetősebb roma származású szülők elvitték az iskolából a gyerekeket, ahol magukra maradtak a hátrányos, valamint a halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek, köztük sok roma tanuló.

„A cél mindenképpen az integrált oktatás, mert az iskolában a gyerekek legtöbbet egymástól tanulnak. De amikor a társadalom ennyire szétszakadt szegényekre és mélyszegényekre, álságos ennek azonnali megvalósítását követelni” – hangsúlyozta Ladányi János. A romakutató szerint ha az elcigányosodott településeken bezárják az iskolákat, akkor a gyerekeket a nyolcadik faluba kell buszoztatni, hogy ott esetleg még mindig gettóiskolába járjanak. Ladányi leszögezte: el kell végre dönteni, hogy egy faluban mi az a minimális szolgáltatás, ami minden állampolgárnak jár. Az általános iskola alsó tagozata mindenképpen ilyen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva