Hírek

2009.02.23. 18:37

Velencei-tó: szép jövő előtt

Mintegy 430 milliárd forintnyi fejlesztés indulhat meg a következő években a Velencei-tó környékén. A térség újra nagyon népszerű lesz – jósolják a szakemberek.

Europress

[caption id="" align="aligncenter" width="465"] Szálloda-kaszinó-élményfürdő komplexumot tervez a tó északi partján, Sukoró mellett egy amerikai–izraeli– magyar befektetőcsoport.
[/caption]Méltatlanul mellőzik a hazai turizmusban a kiemelkedő adottságokkal rendelkező Velencei-tavat – állítják a szakértők. A helyzet változhat: a következő években 430 milliárd forint értékű fejlesztés indulhat meg a tó környékén. A Budapesthez közel fekvő Velencei-tó eddig alapvetően a vízparti turizmusra alapozott, de éppen a Balaton környékén megindult beruházások mutatják, kizárólag ebből ma már nem lehet megélni: komplex kínálatra van szükség.

Kevés a falusi turizmus

Mintegy 400 milliárd forintból megvalósuló szálloda-kaszinó-élményfürdő komplexumot tervez a tó északi partján, Sukoró mellett egy amerikai–izraeli– magyar befektetőcsoport. A befektetőcsoport az állammal történt földcserével jutott a fejlesztéshez szükséges ingatlanhoz – mondta lapunknak Molnár Gábor, Sukoró polgármestere. A fejlesztéssel akár 2500-3000 munkahely is létrejöhet. Molnár Gábor hangsúlyozta: a Velencei-tónál ma már nem lehet a falusi vagy a kerékpáros-turizmusra alapozni.

Jó lehetőségek a golfban

A Velencei-tó körül a vízparti idegenforgalom mellett a szezon meghosszabbítása érdekében az egészség- és gyógyturizmusra kell helyezni a hangsúlyt – szögezte le Tóth István, Gárdony polgármestere. Jó lehetőségek vannak azonban a sportturizmusban is. Elárulta: a közelmúltban több golfpálya-befektető jelent meg a környéken, akik Velence külterületén és Agárdtól délre kerestek helyszínt. Gárdonyban önkormányzati és uniós forrásból a következő másfél évben több mint kétmilliárd forintból új strand, parti sétány, hajókikötő és tanösvényhálózat épül. Hasonló fejlesztések valósulnak meg 2010-ig a Velencei-tó kapuja elnevezésű, 2,2 milliárd forintos összköltségvetésű projekt keretében is, ehhez a napokban nyert 1,6 milliárdos támogatást a velencei önkormányzat. Ennek révén 2700 négyzetméteres fedett sétálóutca épül, és nyitott sétányt építenek a termálfürdőig. Emellett megújul az ifistrand, újjászületik a partfal és a hajókikötő.

Kevés a minőségi szálláshely

A Velencei-tó legnagyobb hiányossága, hogy nincs megfelelő számú minőségi szálláshely – véli Tóth István. „A szállodák, panziók legtöbbje a hetvenes években épült, komolyabb fejlesztésekre pedig a múlt év végéig kellett várni” – mondta. „A vendégek 99 százaléka belföldi” – mondta kérdésünkre Jakab Gábor, a Velence Resort & Spa igazgatója. Céges rendezvényekre is lenne igény, hiszen vállalatok foglaltak le rendezvénytermet a nyitás után, azonban a gazdasági recesszió miatt sokan vissza is mondták. Szabaidős turista viszont a vártnál több érkezik – tette hozzá. Az igazgató szerint csak idő kérdése, és a Velencei-tó olyan népszerű célpont lesz, mint a Balaton.

Reptéri álmok Börgöndön

A velencei-tó idegenforgalmán a mindössze 10 kilométerre fekvő, Börgöndre tervezett Alba Airport reptérberuházás is nagyot lendíthet. Az ez év tavaszán induló beruházást egy év múlva adják át, számítások szerint az első évben 150 ezer, a hetediken akár 1,5 millió utas is megfordulhat a légikikötőben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva