Hírek

2009.02.19. 16:52

Veszélyben a magyar bíróságok

Levélben fordult csütörtökön az országgyűlési képviselőkhöz a Transparency International (TI), hogy a Legfelsőbb Bíróság (LB) elnöki pozíciójára jelölt személyről minél hamarabb döntsenek.

BAMA

A civil szervezet szerint a demokratikus intézményrendszer működését veszélyeztetné, ha hazánk továbbra is főbíró nélkül működne. A szervezet még azt megelőzően juttatta el levelét a honatyáknak, hogy nyilvánosságra került volna a főbírójelöltről történő döntés elhalasztása.

A TI szerint a bíróságok működésével kapcsolatos hiányosságok nagyrészt az igazságszolgáltatás szervezeti felépítéséből adódnak, és szervezeti reformokkal orvosolhatók. Közleményükben kiemelték: a szervezeti rendszer megváltoztatása azonban felelős vezető nélkül lehetetlen.

„Ahhoz, hogy az igazságszolgáltatás hatékonnyá váljon, elengedhetetlen, hogy a Legfelsőbb Bíróság elnöke olyan személy legyen, aki eddig is bizonyítottan kiállt a reformintézkedések mellett, és szakmai programjával kapcsolatban nem merült fel kifogás”- idézte a közlemény Alexa Noémit, a Transparency International Magyarország igazgatója.

A szervezet szerint fontos megelőzni, hogy a magyar igazságszolgáltatásról kedvezőtlen kép alakuljon ki az emberekben. Emlékeztettek: a Gallup Intézet által 2007 őszén végzett felmérés szerint a vesztegetéssel kapcsolatba került állampolgárok (a megkérdezettek 9 százaléka), az esetek 8 százalékában a vesztegetés „célpontjaként” a bíróságokat jelölte meg.

Az EBRD és a Világbank által 2005-ben végzett kutatás a 2002 és 2005 közötti folyamatokat vizsgálva a bíróságok teljesítményének és a korrupciós megítélésüknek a romlásáról tudósít. Míg 2002-ben a megkérdezett cégek több mint fele értett egyet azzal a kijelentéssel, hogy Magyarországon az igazságszolgáltatás tisztességes, megvesztegethetetlen, illetőleg pártatlan, 2005-ben az e kijelentéssel egyetértő cégek kisebbségben maradtak.

A héten megjelent Global Integrity 2008, a nemzetközi korrupciós helyzetet elemző vizsgálat szerint is Magyarországon a korrupció visszaszorításához elengedhetetlen az igazságszolgáltatás átláthatóbbá és számonkérhetőbbé tétele.

A TI felsorolta javaslatait is az igazságszolgáltatás reformjáról. Ezek között szerepel a bíróságok igazgatásával kapcsolatos hatáskörök újraszabályozása, az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) és a Legfelsőbb Bíróság elnöki posztjainak szétválasztása, egységes, átlátható felvételi és előmeneteli rendszer, valamint teljesítményértékelés, kötelező kreditalapú képzési rendszer bevezetése, igazságügyi tájékoztatásról szóló törvény elfogadása és az OIT hatáskörének megosztása.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva