Hírek

2009.02.01. 10:00

Vizsgáztatnák a lemezlovasokat

Voksán Virág, Spigiboy, Náksi és Nyitrai Zsolt fideszes képviselő. Mi a közös bennük? Mindannyian lemezlovasok, és szeretnék ha csak vizsgával rendelkező dj-k léphetnének fel. Érvek, ellenérvek.

Hegedűs V. Rita

„Mindekiből lehet DJ, még Nyitrai Zsoltból is” - mondta Budai Bernadett kormányszóvivő karácsony előtt, miután a Fidesz és a KDNP több mint ezer írásbeli kérdést intézett a kormányhoz. Míg Horváth János a hazai selyemhernyó-tenyésztés szabályzására volt kíváncsi, Nyitrai Zsolt megragadta az alkalmat, hogy megtudakolja, vajon kiből lehet lemezlovas Magyarországon. Az eltelt időben a „honatya" valószínűleg nem csak a szavazógombokat  nyomogatta, mert avatott kézzel nyúlt a lemezjátszóhoz a Moulin Rouge mulatóban tartott sajtótájékoztatóján. A rendezvényre illusztris társasággal érkezett: a Magyar Lemezlovas Egyesület tagjai, többek között az egykori playmate, Voksán Virág, Spigiboy és Náksi is elkísérték. Mindenyájan egyetértenek ugyanis abban, hogy ki kell szűrni a dj-pultok mögül az „etikailag” alkalmatlanokat.

A történet 2006-ig nyúlik vissza, akkor ugyanis egy kormányrendelet eltörölte a lemezlovasok szakmai vizsgáztatását. Innentől kezdve mindenki előtt szabad volt a pálya. Ebből lett elege Nyitrainak, aki a kormányszóvívő válaszát sem fogadta el. „Elkomolytalankodták a választ, pedig nekem mint országgyűlési képviselőnek az a dolgom, hogy képviseljem az érdekeit azoknak, akik hozzám fordulnak. Legyen ez akár a Magyar Lemezlovas Egyesület” – fakadt ki Nyitrai, miközben fél szemmel már potmétereket leste. Az egyesület ugyanis azzal kereste meg a honatyát, hogy jót tenne a szakmának, ha újra vizsgához kötnék a szereplést. Mondhatni, a szakma jóhírét féltik.

„Nem a régi vizsgát sírjuk vissza, hanem új szabályozást szeretnénk, amit közösen alakítanánk ki” – mondta Dj Spigiboy, a Magyar Lemezlovas Egyesület frissen megválasztott alelnöke. „Elismertté szeretnénk tenni a szakmát. A legfontosabbnak az etikai szabályozást tartjuk” – tette hozzá. Erre valóban szükség lehet, hiszen például az előző alelnökükről, Bárány Attiláról az interneten több videó is kering, amelyben az ismert lemezlovász botrányosan viselkedik. A felháborodás miatt Bárány lemondott az alelnöki posztjáról. Igaz, az egyesület szerint Bárányt „az országra jellemző szakmai féltékenység” buktatta meg.

Dj Leengum, azaz Vajna Balázs, a Tilos Rádió alapítója nem ért egyet a kitűzött célokkal. „Kik lennének azok, akik eldöntik, ki alkalmas és ki nem? Talán ők? A Tilos Rádiónál a hallgatók véleménye számít. Ők döntik el, hogy megfelelően képzett-e a lemezlovas, ők szavaznak arról, hogy az adott DJ milyen munkát végzett. Ez igaz a többi közönségre is, hiszen ők döntik el, kinek a bulijára mennek el. Nem hiszem, hogy létezik olyan testületet, amely érdemben elbírálhatja, ki alkalmas lemezlovasnak” – tette hozzá.

Új front: Politikusok a lemezjátszók mögött

Nem Nyitrai Zsolt az első politikus, aki lemezlovasként is kipróbálta magát. Tavaly nyáron a Sziget fesztivál közönsége Deutch Tamást is láthatta a pultok mögött. Olyan muzsikák hangzottak el általa, mint a Police, Frank Zappa, Greenday és a Doors. Deutsch „chill-out-os” hangulatot teremtett, amire a fiatalok nyugisan biliárdoztak és csevegtek.

„Igaz, hogy a piac kiveti a tehetségteleneket, de addig is miért szenvedjen a közönség? Ez rányomja a fiatalok szórakozására a bélyeget” (sic!) – mondta el a sajtótájékoztatón DJ Náksi, aki szintén tagja a Lemezlovasok Egyesületének. A kultúrakutató Vályi Gábor, alias DJ Shuriken szerint az egyesület szemléletével van a baj. „A Magyar Lemezlovas Egyesület érvelése szerint az összes kreatív szórakoztató tevékenységet végző embert államilag vizsgáztatni kellene, kezdve a dalszövegírókkal, zenészekkel, humoristákkal. Nem is kell nagyon messzire menni a hasonlatokban, hogy eljussunk a politikusokig, akik nemcsak egyszerűen megnyilvánulnak, hanem fajsúlyos döntéseket hoznak.

Nyitrai Zsolt felvetésére, hogy bárki lehet ebben az országban DJ, csak annyit válaszolnék, hogy ez igaz, de úgy látszik, hogy bárki lehet ebben az országban politikus is.” Vályi Gábor továbbgondolta a felvázolt új rendszert: „Ez a szakma, ez a művészeti forma mindenféle államai hivatalos vizsgáztatás nélkül alakult ki és virágzik a világ számos országában.  Ez egy globalizált művészeti forma, ezért sok külföldi lemezlovas lép föl nálunk. Érdekes lenne, az ellenőrök például Dj Krush-tól vagy Tiestótól kérnék az engedélyüket." Vályi Gábor szerint önös érdekek mozgatja az egyesületet. „Az ötlet pártállami gondolkodást leplez, hiszen megnehezítenék a piacra való belépést, korlátoznák az önkifejezés szabadságát. Mindez egy szűk érdekcsoport anyagi érdekét szolgálná" – tette hozzá Dj Shuriken, aki szerint nevetséges az a felvetés is, hogy a kluboknak kéne erkölcsös életre nevelnie a fiatalokat. „A család dolga, hogy erkölcsös életre nevelje a gyereket, nem a lemezlovasé.”

A Magyar Lemezlovas Egyesület érvelése szerint az összes kreatív szórakoztató tevékenységet végző embert államilag vizsgáztatni kellene, kezdve a dalszövegírókkal, zenészekkel, humoristákkal - FOTÓ: SCHMIDT JÁNOS DJ-k -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva