Hírek

2009.02.24. 17:43

Zuhanó fehérárupiac

Tíz százalékkal kevesebb háztartási nagyberendezést vásároltunk tavaly, mint 2007-ben. A piaci lejtmenet az idén is folytatódhat.

Europress

Darabszámban legalább 10 százalékkal zsugorodott tavaly a magyarországi háztartási berendezések piaca, de a márkagyártók bevételében még ennél is nagyobb arányú, 16 százalékos volt a visszaesés – értesült lapunk. A negatív mutatókban leginkább a globális válság hatásai érhetők tetten, de a terület megérzi a magyar gazdaság korábbról eredeztethető gyengébb teljesítményét is.

[caption id="" align="aligncenter" width="465"] A legkisebb mértékű csökkenést a mosogatógépeknél regisztrálták, ez ugyanis a piacnak az a szegmense, ahol a hazai háztartások ellátottsága még mindig viszonylag alacsony.
[/caption]

Gyártók és kereskedők egyaránt szenvedő alanyai a piaci mínuszoknak. Az előbbiek közül – mint lapunk korábban megírta – márciustól felszámolja önálló képviseletét a Beko, de jelentős hátrányba került a másik török márka, a Vestel is. A kereskedők közül pedig – mint ismert – az egyik meghatározó hazai szereplő, az Elektropont ment csődbe, a cég eladásai képviselték a piac közel egynegyedét. Nehezíti az értékesítést a kölcsönforrások beszűkülése, az utóbbi években ugyanis a hitelre vásárlók aránya a teljes piacon belül elérte a 40 százalékot.

Nem vásárolunk hűtőt

A magyarországi piacon, ahol évente 1,0-1,1 millió új háztartási nagyberendezés talál gazdára (idesorolják a mikrohullámú sütőket is, a porszívókat azonban nem, utóbbiak a kis háztartási eszközökhöz tartoznak), az egyes termékcsoportok keresettsége között nagyok az eltérések. Tavaly főként a hűtőgépekből fogyott a korábbi évekhez képest jóval kevesebb, de a tűzhelyeknél és a mosógépeknél is visszaesett az értékesítés. A legkisebb mértékű csökkenést a mosogatógépeknél regisztrálták, ez ugyanis a piacnak az a szegmense, ahol a hazai háztartások ellátottsága még mindig viszonylag alacsony – derül ki az Európai Fehérárugyártók Szövetsége (CECED) Magyarország Egyesülésének összesített mutatóiból. 

Az egyesülés statisztikája ugyan nem fedi le a teljes hazai piacot, nem tartalmazza például a távol-keleti, főként a dél-koreai márkákat (LG, Samsung stb.), de a tendenciákat mindenképpen mutatja – mondta lapunknak Belényesi Zsolt, a CECED magyarországi elnöke. Úgy látja, mind az ágazat, mind Magyarország helyzetén javíthatna, ha más uniós országhoz hasonlóan nálunk is elindulhatnának az energiamegtakarítást célzó és államilag támogatott készülékcsere-akciók. Példaként Spanyolországot és Olaszországot említette, utóbbiban a kevesebb energiát fogyasztó hűtőgépeket vásárlók 200 eurót leírhatnak a személyi jövedelemadójukból. Hozzátette: vizsgálatok bizonyítják, hogy a ma kapható mosógépek energiafogyasztása 40, vízfogyasztása 60 százalékkal kisebb a húsz évvel korábbi modellekénél.

Akár 20 százalékos drágulás

Az idén sem számít kedvezőbb piaci fordulatra Bolváry Gellért, az Indesit Hungary Kft. ügyvezetője. Az olasz márka képviselője szerint darabszámban további 8 százalékot csökkenhet a piac, a gyártók újabb tartalékokat legfeljebb a költségek optimalizálásában találnak. A forint jelentős gyengülése minden korábbinál nagyobb áremelkedést generálhat a piacon, az év egészére vetítve mintegy 20 százalékos drágulást jelez előre a cégvezető.

Trendforduló a gépiparban?

A második negyedévben érheti el mélypontját a gépipar, ezután lassú felemelkedés veheti kezdetét – mondta a Kisalföld című lapnak Pintér István, a Rába elnöke. A menedzser arra számít, hogy az USA piaca lehet az első, amely pozitív jeleket mutat majd, az európai ipar fellendülése viszont még várat magára.

Europress A legkisebb mértékű csökkenést a mosogatógépeknél regisztrálták, ez ugyanis a piacnak az a szegmense, ahol a hazai háztartások ellátottsága még mindig viszonylag alacsony. Mosógép -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva