Hírek

2009.03.31. 09:13

30 milliárdos tőkeemelést kap az FHB az államtól

A magyar állam 30 milliárd forint tőkét juttat az FHB Jelzálogbank Nyrt.-nek, annak érdekében, hogy a hitelintézet ne kerüljön versenyhátrányba a többi piaci szereplőhöz képest – közölte mai sajtótájékoztatóján Veres János pénzügyminiszter.

VGO

A tőkeemeléshez a keretet a tavaly év végén elfogadott, a pénzügyi rendszer stabilitásának megerősítéséről szóló törvény biztosítja, forrásául pedig a Nemzetközi Valutaalap (IMF) által nyújtott hitel szolgál. A tőkeemelés a stabilizációs törvényben meghatározott feltételek szerint - különleges osztalékelsőbbséget biztosító részvények, illetve egy darab, különleges vétójogot biztosító szavazatelsőbbségi részvény kibocsátásával - történik.

Az osztalékelsőbbségi részvények után egy részvény kibocsátási értékének átlagosan 10,5 százaléka illeti meg az államot osztalékként. Gyuris Dániel, az FHB Jelzálogbank Nyrt. vezérigazgatója felhívta a figyelmet arra: a tőkeemelés új részvények kibocsátásával nem vár. A tőkeemelés feltétele a közgyűlési jóváhagyás, így az várhatóan május elején történhet meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva