Hírek

2009.03.19. 11:36

A BAA-nek el kell adnia Gatwicket és Stanstedet

Nagy-Britanniában a versenybizottság megerősítette, hogy feldarabolják a repülőtereket működtető British Airports Authority (BAA) szervezetet, és elrendelte a gatwicki és a stanstedi repülőtér értékesítését.

VGO

A szervezet kétéves tevékenységéről szóló jelentésében azt is közölte, hogy a BAA-nak el kell adnia vagy az Edinburgh-i vagy a Glasgow-i repülőteret is. A BAA jelenleg összesen hét repülőteret birtokol a szigetországban. A szabályozó hatóság utasítása szerint a szóban forgó repülőtereket két éven belül kell értékesíteni.

A BBC emlékeztet arra, hogy a BAA , amelyet a Ferrovial spanyol cég 2006-ban 10 milliárd fontért szerzett meg, tavaly jelentős profitcsökkenést volt kénytelen elkönyvelni az utaslétszám csökkenése miatt. Adózás és levonások előtti nyeresége 582 millió font volt, a 2007-ben feljegyzett 713 millió fonttal szemben - írja a Világgazdaság Online.

A tavaly decemberben közzétett ideiglenes jelentésében a versenybizottság leszögezte, hogy a BAA tulajdonában lévő repülőterek közötti verseny hiánya hátrányos a légiutasok számára.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva