Hírek

2009.03.25. 11:19

A Forma-1-ben mégis marad a pontrendszer

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) kedden hivatalosan is közölte, hogy az idén még nem vezeti be a győzelmi szabályt, vagyis marad a korábbi pontrendszer a Forma-1-ben.

MTI

A FIA honlapján megjelent, a 2009-es esztendőre vonatkozó sportszabályok 6/1-es pontjában az olvasható, hogy "...az a pilóta nyeri a világbajnokságot, aki a versenyek során a legtöbb pontot gyűjti össze..." A nemzetközi szövetség egy hete állt elő azzal, hogy az a versenyző vívja ki vb-címet, aki a legtöbb futamgyőzelemmel rendelkezik, és nem feltétlenül az, aki a legtöbb pontot gyűjti az idényben.

A Forma-1-es csapatokat tömörítő szervezet (FOTA) azonban szembe helyezkedett a módosítással, és péntek délután jelezte: kéri a szabály hatályon kívül helyezését, mert álláspontja szerint azt túl későn hozták meg az illetékesek. Az újítást pedig több jelenlegi és volt pilóta is bírálta.  Bernie Ecclestone, az F1 irányítója vasárnap már azt nyilatkozta, hogy a csapatok egyetértése esetén csak 2010-től vezetnék be az új számítást.

A nemzetközi szövetség múlt keddi tanácskozásán arról is döntött, hogy csak a futamelsőségek egyenlősége esetén rangsorolna a viadalokon szerzett összpontszám. Ugyanakkor az egyes versenyeken belül maradna - és a kedden nyilvánosságra hozott szabályok szerint marad is - a régi szisztéma, amely szerint az első hely 10, a második 8, a harmadik 6 pontot ér, majd egyesével csökkenve a negyedikért 5, a nyolcadik pozícióért pedig 1 pont jár.

Az új rendszer alkalmazása esetén a 2008-as világbajnok nem Lewis Hamilton (McLaren-Mercedes), hanem Felipe Massa (Ferrari) lett volna. A brit vb-győztes öt futamgyőzelemmel diadalmaskodott tavaly, brazil riválisát pedig hatszor intették le elsőként. A Forma-1-es világbajnokság idei nyitófutamát, az Ausztrál Nagydíjat vasárnap rendezik Melbourne-ben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva