Hírek

2009.03.06. 21:48

A kincstár fizeti ki a fő- és alvállalkozókat az állami beruházásoknál?

A kormány szándéka, hogy jövő évtől az állami beruházásoknál a fő- és alvállalkozásokat a Magyar Államkincstár fizesse ki, így ebben a szférában megszűnik a lánctartozás - mondta Fegyverneky Sándor országos főépítész pénteken, a Lakásvásárt kísérő konferencián Budapesten.

MTI Eco

Fegyverneky Sándor jellemzése szerint az építéssel foglalkozó vállalkozók általában három céget birtokolnak: egy dolgozik, egyet éppen felszámolnak, egyet pedig frissen alapítanak. Így előre megtervezik, hogy a projektből mikor viszik ki a pénzt. Gyors bíráskodással a pénzt még utol lehetne érni, és visszahozni az alvállalkozók kifizetésére - vélekedett.

A főépítész szerint a válságban is van olyan terület, ahol tevékenykednek fejlesztők. A Hajógyári-szigetre tervezett Álomsziget projekt 450 milliárd forintos beruházással 2,5 éven belül megépíthető. A fejlesztő hasonló, ázsiai projektjén egy időben ezer mérnök dolgozott - jegyezte meg.
 
Rábai György, a KPMG szakértője arról beszélt, hogy ha a lakást befektetési eszköznek tekintjük, akkor például Berlinben szabályozott körülmények között 8-10, míg Budapesten "vadabb" feltételek mellett 5-6 százalék a hozam. Ha Magyarországon is ingatlanadó lesz, akkor a hozam akár ötödével is csökkenhet, viszont a bérleti díj nem emelhető. Így a lakásokat kell olcsóbban "előállítani", ami viszont a minőség romlásával járhat - fejtegette a szakértő. Azonban véleménye szerint a jó helyen lévő, energiatakarékos épületben lévő lakások bérleti díjai 5-7 év távlatában emelhetők.
 
Akar László, a GKI vezérigazgatója a halasztható keresletű iparágak közé sorolta az ingatlanágazatot, beleértve az építőipart is. Így válság idején lecsökken a kereslet, de a lakásoknál van egy szint, amely alá nem eshet. Az irodapiac ettől rosszabb helyzetben van - jegyezte meg.

Mehrli Péter, a Magyar Ingatlanszövetség (MAISZ) elnöke arról számolt be, hogy az ingatlan értékbecslők megrendelése az utóbbi hónapokban negyedével csökkent. Beszélt arról is, hogy a bankok által visszavett lakásokból állami, önkormányzati bérlakás-állományt lehetne kialakítani. Úgy tűnt, hogy a kormány "vevő" erre az ötletre, de helyette most a lakáshitel törlesztésre vállalt garanciáról hozott törvényt a parlament - tette hozzá.

A MAISZ tagja lett az Ingatlanszövetségek Nemzetközi Konzorciumának (ICREA). Ezzel a magyar szervezet tagjai is hozzáférhetnek a 30 országra kiterjedő ingatlankereskedelmi szolgáltatásnak. Így a magyar közvetítők ajánlatai is megjelennek kétmillió ingatlanközvetítő irodában, és Magyarországon is láthatók a külföldi ajánlatok. A nemzetközi rendszert Bartucz Tamás, a magyar üzemeltető Maisz.net Kft. ügyvezetője ismertette a konferencián.

A konferencián Halász István, az EnergyQuality elnöke azt mutatta be, hogy az ingatlanok értékét egyre inkább befolyásolja, hogy mennyi energiát fogyasztanak. Erről ad pontos képet az energetikai tanúsítvány, amelynek ára 30-32 ezer forint.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva