Hírek

2009.03.16. 07:16

Adócsomag a parlamentben

Heves csaták várhatók az alapvető termékek áfakulcsának csökkentéséről

Világgazdaság

Az év egészére 1,9 millió forintos szja-sávhatár, 19 százalékos társasági adó és 5 százalékponttal csökkenő járulékteher. A várakozásoknak megfelelően többek között ezek a módosítások szerepelnek a parlament elé benyújtott kormányzati adócsomagban - írja a Világgazdaság.

Ahogy várható volt, a kormány szeretné 3 százalékponttal megemelni – júliustól – az áfa kulcsát. Ekörül heves viták várhatók. A Fidesz ugyanis az alapvető élelmiszerek és a távhő áfáját a jelenlegi 20 és a majdani 23 helyett 5 százalékra javasolja csökkenteni.

A kezdeményezésének némi hátszelet adhat, hogy a hét végén Kovács László, az unió adóügyi biztosa is úgy fogalmazott: Magyarországnak van lehetősége kedvezményes áfát kivetni az alapvető élelmiszerekre. Kovács hozzátette: jótékony hatása lenne annak, ha e termékek esetében az általános forgalmi adó mértéke 15 százalékra csökkenne.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva