Hírek

2009.03.03. 13:59

Aki elköltözik, írassa át az új lakó nevére a villanyórát

Olvasónk eladta lakását, a villanyóra (árammérő) azonban az ő nevén maradt. Hamarosan csillagászati összegről kapott számlát.

Rados Virág

Amikor elköltözünk, minden mérőkészüléket át kell íratni a saját nevünkről az új lakóéra. Az áramszolgáltató polgárjogi szerződést köt a fogyasztóval – mondja el szakértőnk. Ez általában határozatlan időre szól, és addig érvényes, amíg az ügyfél fel nem bontja. A szerződés a mi nevünkre szól, tehát papíron, hivatalosan mi vagyunk a fogyasztók.
Ha tehát elköltözünk valahonnan, de nem bontjuk fel a szerződést, hiába nem mi vesszük igénybe az ottani áramszolgáltatást, törvény szerint nekünk kell érte fizetnünk.
A mérőátírás két lépésből áll: szerződésbontásból és az új szerződés megkötéséből. Az ügyintézés pontos menetéről az Elmű 06-38-38-38-as ügyfélszolgálati telefonszámán vagy személyesen az irodákban érdeklődhetünk.
Mérőátíráskor be kell mutatni az adásvételi vagy a bérleti szerződést, amelyet az adott ingatlanra kötöttünk. Ha régi lakásunkba senki nem költözik be, akkor is bontsuk fel a szerződést – javasolja a szekértő. Hiszen ha máshová költözünk, akkor az ottani fogyasztásért leszünk csak felelősek.
Legjobb, ha az új lakóval közösen írjuk fel a mérőóra állását. Amennyiben együtt intézkedünk, a későbbiekben nagyobb eséllyel kerüljük el a félreértést.
A mérőállás és az Elműhöz benyújtott egyéb dokumentumok nyomán végelszámolás készül. Ennek alapján kell kiegyenlítenünk addigi számlánkat.
Költözéskor sok minden adódhat, amire oda kell figyelnünk. Praktikus tanács, bár kézenfekvőnek tűnik: készítsünk listát a teendőkről, így kisebb eséllyel feledkezünk meg bármiről is. Mert ha már kijött a nevünkre a számla, bottal üthetjük a pénzünk nyomát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva