Hírek

2009.03.26. 15:50

Az "izzó jég" lehet a jövő energiahordozója

Az említett jég szabad szemmel olyan, mint a természetes módon fagyott víz. Valójában ebben a jégben a vízmolekulák "ketrecbe" vannak zárva és metánt tartalmaznak.

VGO

A metán vagy természetes gáz jó tulajdonsága, hogy elégetéskor az energiaegységenkénti széndioxid kibocsátása alacsonyabb, mint más gázoknak, ennek ellenére nem tekinthető teljesen "zöld energiának". Az amerikai kémikusok társasága szerint azonban létezhet olyan módszer, amellyel széndioxid kibocsátás nélkül használható fel a metán – írja a NewScientist nyomán a VGO.

A speciális jégtömb felépítéséből adódóan "jobban szereti", ha a széndioxid a "ketrecek" belsejében van. Vagyis ha széndioxid pumpálnak bele, akkor a metánt kibocsátás nélkül nyerheti ki a jégből. A technológia a laboratóriumban már sikeresnek bizonyult és az amerikai energiaügyi minisztérium most a ConocoPhillipsszel együtt egy alaszkai kísérleti telepen teszteli, hogy nagy méretekben is alkalmazható-e a módszer.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva