Hírek

2009.03.05. 19:39

Bencsik: Emberkísérlet folyik a vértesi erőműben

Bencsik János fideszes országgyűlési képviselő és tatabányai polgármester szerint hatóságilag engedélyezett emberkísérlet folyik az oroszlányi erőmű környékén.

AS Network

„Az oroszlányi erőműben folytatott kísérleti hulladék-együttégetés célja – a hatóságnak megküldött jelentés szerint – felderíteni, miként valósítható meg a barnaszén egy részének kiváltása hulladék eltüzelésével. A mérési jegyzőkönyvek tanúsága szerint azonban a kísérleti égetés során jelentős mennyiségű, rákkeltő dioxin és furán került a levegőbe” – jelentette be Bencsik János egy csütörtök délelőtti sajtótájékoztatón.

A polgármester hozzátette: mindez azt bizonyítja, hogy a füstgáztisztítás nem hatékony, a jelenlegi technológia nem teszi lehetővé a hulladék égetését. – Ez nem más, mint hatóságilag engedélyezett emberkísérlet, jelentős környezeti és egészségügyi kockázattal. Elvárható a lakosság és a szakemberek tájékoztatása – fogalmazott.

Bencsik János azt is elmondta, hogy február 10-én építési engedélyt adtak ki az oroszlányi telephelyen hulladéktárolásra alkalmas csarnok kialakítására, melyben veszélyes hulladékot is lehet majd tárolni. – Ebből egyértelműen látszik a szándék, hogy a jövőben is folytatni akarják a hulladékégetést, a környezetvédelmi aggályok ellenére. A térség lakosságának jogában áll eldönteni, mi történjen a lakhelyükön, és a reakcióikból kiderült, nem befogadóképesek a technológiára – hangoztatta Bencsik János.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva