Hírek

2009.03.03. 18:50

Biztosítások munkanélküliségre

Egyre több biztosító kínál olyan szolgáltatásokat, amelyek pótolják a munkanélkülivé válók kieső jövedelmét. A hirtelen növekvő kockázattal egyébként a biztosítók sem kalkuláltak, a szolgáltatással elsőként kirukkoló Ace-nél emiatt rövid távon veszteséges lesz ez az üzletág.

AS Network

Bővül a munkanélküliségre és átmeneti keresőképtelenségre fedezetet nyújtó biztosítások piaca. Március elsejétől már az Union Biztosító is kínál ilyen jellegű terméket, de tavaly május óta többen is csatlakoztak az akkor az ACE European Group és a biztositas.hu alkusz által megnyitott, addig lefedetlen piachoz. A szélesedő kínálatban a termékek fontos paraméterekben különböznek egymástól, és jelentős kizárásokat is tartalmaznak.
Az Union például háromféle csomagot vezetett be az Erste Bank halasztott törlesztésű jelzáloghiteleihez kapcsolódóan. A társaság biztosításai munkanélküliségre és átmeneti keresőképtelenségre is tartalmaznak fedezeteket a haláleseti és rokkantsági szolgáltatásokon felül. A biztosítás, amelyet új és már meglévő jelzáloghitelekhez is meg lehet kötni, a problémás időszakban biztosítja a hiteltörlesztést és a havi biztosítási díj fizetését, halál vagy rokkantság esetén pedig rendezi a fennálló hiteltartozást.
Az idén újított az Allianz is, amely Egzisztencia programja keretében indította el főbiztosításként és életbiztosítás mellé köthető kiegészítő biztosításként speciális termékét. Ennek díja lakhelytől és iskolai végzettségtől függ, megkötheti minden olyan 22–55 év közötti ügyfél, aki legalább egy éve állandó munkaviszonyban áll, és a biztosítás megkötésekor sem tud róla, hogy a közeljövőben felmondanának neki. Hasonló kizárást tartalmaz az ACE jövedelemkiesési biztosítása is, amelyet nem köthet meg olyan ügyfél, aki olyan vállalatnál dolgozik, ahol csoportos létszámleépítést jelentettek be.
A nagyszámú egyéni leépítésekkel és a növekvő országkockázattal viszont nehezen tud kalkulálni az ACE, és bár az már most látszik, hogy az üzletág rövid távon veszteséges lesz, mindenképpen folytatják tevékenységüket – mondta lapunknak Rácz István, a terméket eddig kizárólagosan értékesítő biztositas.hu ügyvezetője. Hozzátette: a biztosítást a közeljövőben banki hálózatok is árulni fogják, lényegében a hitelfedezeti biztosítások alternatívájaként.
Alig három hónappal a tavaly decemberi indulás után a piaci igényekre reagálva újított az Otthon Centrum (OC) ingatlanközvetítő is, amely a francia Axeria, valamint az angol London General Insurance biztosítóval karöltve dobta piacra munkanélküliségre szóló biztosítását. Ezt korábban kizárólag azok az OC-ügyfelek köthették meg, akik lakást vásárolnak és/vagy lakáscélú hitelt igényelnek a hálózatnál, a biztosítottak körét azonban a közelmúltban az OC bizonyos esetekben kiterjesztette a tulajdonos- és adóstársakra is. Azok pedig, akik tavaly július óta a hálózat ügyfelei, május végéig visszamenőleg is megköthetik a biztosítást – persze csak akkor, ha nem állnak felmondás alatt, vagy nem veszélyezteti őket átszervezés, illetve csoportos létszámleépítés.

Félmillió magyar munkanélküli
Elemzők kétszámjegyű EU- munkanélküliséget jósolnak 2010-re. Az EU-ban továbbra is a spanyoloknál a legnagyobb az állástalanok aránya, ám Magyarország is a leggyengébbek között van.
Az eurózóna átlagában januárban 8,2 százalékra emelkedett az álláskeresők aránya a decemberi 8,1-ről. A tömeges nagyvállalati leépítések még éppen csak elkezdődtek, a szakértők biztosak abban, hogy a munkanélküliség tovább fog emelkedni a következő hónapokban.
Az Eurostat adatai szerint a visegrádi államok közül Csehországban a legjobb a helyzet: ott 5 százalékos a munkanélküliség. Magyarország azonban a 22. a 27 tagállam közül. Január végén 509,1 ezer nyilvántartott álláskereső volt nálunk, 31,7 ezerrel több, mint egy évvel korábban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva