Hírek

2009.03.03. 10:31

Csekkek végveszélyben!

Megadóztatná a kormány a béren kívüli juttatásokat, ez azonban egyet jelentene a béren kívüli juttatások megszüntetésével

BAMA

Elvileg akár 250-300 milliárd forintot is hozhat az állam konyhájára a béren kívüli juttatások megadóztatása, a szakemberek véleményéből és a legutóbbi felmérésekből azonban kiderül: a kormány e bevételnek csupán a töredékével számolhat, a cégek nagy része ugyanis egy jelentős adóteher hatására megszüntetné az ilyen jellegű kifizetéseket. Egyelőre azonban sem a béren kívüli juttatásokra kivetendő adó pontos mértéke nem tisztázott, sem az, hogy az új teher a cafeteria valamennyi elemét érintené-e - írja a Világgazdaság.

A szakszervezetek ugyanis hevesen bírálják a kormány tervezetét, és legutóbbi nyilatkozatában Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is a kompromisszum szükségességéről beszélt. Ami az adó mértékét illeti: a 11 százalékos egészségügyi hozzájáruláson túl 19 és 38 százalékos személyi jövedelemadóról, valamint 19 százalékos nyereségadóról is szó esett már az egyeztetéseken, jelenleg pedig az adómentes limit felett 54 százalékos szja sújtja a béren kívüli juttatásokat. Egyvalami azonban biztosnak tűnik: az adó végső soron a munkavállalók járandóságát rövidíti meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva