Hírek

2009.03.11. 14:29

Eddig bírták a tejtermelők: nemzetközi tüntetés Prágában

Nemzetközi demonstrációt szerveznek holnapra Prágába a tejtermelők, akik a régi EU-tagállamokban élőkkel azonos elbírálást követelnek majd a kelet-közép-európai gazdálkodók számára.

VGO

A várhatóan négyezer cseh, szlovák, magyar, lengyel és litván – illetve szolidaritásból csatlakozó osztrák és német – gazda a cseh mezőgazdasági minisztérium épülete elé vonul fel, majd munkagépeikkel áthaladnak a fővároson, és a Vencel téren fejezik be a demonstrációt.

A magyar tejtermelők több autóval képviseltetik magukat a megmozduláson – közölte Istvánfalvi Miklós, a Tej Terméktanács elnökhelyettese. A tiltakozók az eseményen a hazai állattenyésztő-szövetségek szervezésében vesznek részt. Mint a szövetkezeti érdekképviselet múlt heti ülésén kiderült, a magyar gazdálkodók a továbbiakban is közös fellépést terveznek, főként a cseh és a szlovák állattartókkal.

Az elégedetlenséget nálunk (is) az okozza, hogy a literenkénti tejfelvásárlási árak a tavalyi 70-90 forintról 40-65-re estek és ez legalább 15-20 forintos literenkénti veszteséget jelent a termelőknek.

A magyar követelések között elsősorban az szerepel, hogy Brüsszel az európai tejfelesleg felszámolása érdekében növelje az intervenciós mennyiségeket és árakat, illetve már az idén hajtson végre ötvenszázalékos emelést a tejkvótákhoz kötődő EU-támogatásokban. Emellett a bizottságnak azonnal vissza kellene vonnia a tavaly elkezdett tejkvóta-növelési programját, mert a mai többletek főként emiatt jelentek meg a piacon – állítják a termelők.

A cikk teljes terjedelemben a Világgazdaságnál olvasható

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva