Hírek

2009.03.11. 09:51

Gyenesei: nincs realitása idén a motoros futamnak a sávolyi pályán - Frissített

Gyenesei István sportért is felelős önkormányzati miniszter szerint nincs realitása annak, hogy szeptember 20-án a Balatonringen gyorsaságimotoros világbajnoki futamot rendezzenek, ugyanakkor még nincs veszve a magyarországi verseny.

MTI

A tárcavezető ezt szerdán az MTV Nap-kelte című műsorában mondta, csatlakozva ezzel Suchman Tamáshoz, a kiemelt  fejlesztésekért, ezen belül a sávolyi beruházás hatósági  előkészítéséért felelős kormánybiztoshoz, aki kedden úgy  fogalmazott: nincs realitása annak, hogy a sávolyi pálya a tervezett  szeptemberi határidőre elkészüljön, mivel a spanyol beruházó nem  nyújtotta be eddig kérelmét a Magyar Fejlesztési Bankhoz a felerészt  hitelből megvalósítani tervezett létesítmény megépítéséhez. 

"Napra pontosan egy hónappal ezelőtt annak a félelmemnek adtam  hangot, hogy kicsi az esélye a sávolyi pálya elkészültének - mondta  a miniszter. - Sajnos engem igazoltak az elmúlt egy hónap  történései, azaz hogy éppenséggel nem sok minden történt. Nagyon  szurkoltam a magyarországi MotoGP futamért, és még most is számolunk  alternatívákkal. Nem tettünk le a futam megrendezéséről, esetleg  szóba jöhet Mogyoród is." 

Gyenesei István közölte, mostanáig nem kezdték el a beruházást  Sávolyban.

"Tájékozódtam: a világon a leggyorsabban felépült ilyen pálya  hét hónap alatt készült el. Egyértelműen kifutottak tehát az  építtetők az időből. Még akkor is, ha nem számolnánk vele, hogy a  verseny előtt próbafutamot is kell rendezni. Pénteken reggel magam  is személyesen tájékozódom a helyszínen, hogy saját szememmel  lássam, hogy néz ki most a sávolyi terület."

Arra a felvetésére, hogy a futam lebonyolítására szóba jöhet a  mogyoródi pálya, Frank Tamás, a Hungaroring Sport Zrt. alelnöke az  MTI érdeklődésére úgy reagált:

"Fizikailag lehetséges a rendezés, de akkor nagyon gyorsan  kellene meghozni a szükséges lépéseket". 

Suchman Tamás kedden leszögezte, a magyar fél a feltételeket  biztosította, kiemelten kezelte a beruházást és teljesítette a  vállalásait. Az ügynek prioritást adva, rendkívüli szigorral  folytatták le a hatósági egyeztetéseket, így a pálya pár héten belül  megkaphatja az építési engedélyt. Ehhez a befektető jelentős  beruházása révén megépült Sávoly község csatornahálózata, és  hamarosan megkötik a szerződést a tisztítómű megvalósítására is. A  kormánybiztos beszámolója szerint a spanyol Sedesa vezette  konzorcium a költségeket fele részt önerőből, fele részt a Magyar  Fejlesztési Bank által nyújtott hitelből kívánta állni, azonban az  ehhez szükséges hitelkérelme a mai napig nem érkezett be.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva