Hírek

2009.03.03. 13:55

Hogyan írjunk végrendeletet?

Olvasónk végrendeletet szeretne írni, de nem ismeri a formaságokat. Milyen lehetséges módjai vannak a dokumentum elkészítésének?

Rados Virág

Időről időre felmerül a kérdés: hogyan írjunk végrendeletet? A válasz ismétlése nem haszon nélkül való, hiszen sokan nincsenek tisztában a formai szabályokkal. Márpedig anélkül érvénytelen lesz a testamentum, és a törvényes öröklés lép életbe. Éppen az a rend, amelyet a végrendelettel meg akartunk változtatni.
Különösen fontos intézkedni, ha nincs egyenes ági leszármazottunk, és a szüleink sem élnek. A törvényes örökösök ilyenkor végrendelet híján az oldalági rokonok. De lehetséges, hogy mi nem rájuk, hanem valaki másra hagynánk javainkat. Érvényes végrendelet birtokában ez esetben még köteles rész sincsen. Az ugyanis csak az egyenes ági rokonoknak járhat.
Végrendeletet többféleképpen készíthetünk. A legegyszerűbb és legolcsóbb megoldás a saját kezű, folyóírással, tollal írott testamentum. Ehhez még tanúk sem kellenek. Az örököst jól azonosíthatóan jelöljük meg: nevén kívül tüntessük fel születési helyét és idejét, valamint anyja nevét. A dokumentum minden oldalát számozzuk meg, lássuk el dátummal, és írjuk alá.
Célszerű az örökösnek is adni belőle egy példányt. Ennek szintén eredetiben, az imént ismertetett módon kell készülnie.
A géppel írt és az ügyvéddel készített végrendelethez szükségünk lesz két tanúra. Ők nem lehetnek azonosak az örökösökkel. A dokumentum tartalmát nekik nem kell ismerniük. Ők azt tanúsítják, hogy a testamentumban foglaltak valóban a mi szabad akaratunkat tartalmazzák.
A közjegyzővel íratott végrendelet közokirat. Tanú nem kell hozzá. A közjegyző megőrzi a dokumentumot, és az örökhagyó halálakor értesíti az örökösöket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva