Hírek

2009.03.03. 07:07

IMF kriika: hiányzik a koordináció a problémák megoldásához

Bírálta a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója, hogy az Európai Unióban (EU) - szerinte - hiányzik a koordináció a gazdasági és pénzügyi problémák megoldásához.

MTI Eco

Dominique Strauss-Kahn az NPR amerikai közszolgálati rádiónak hétfőn, egy nappal az EU-tagállamok állam- és kormányfői brüsszeli csúcstalálkozóját követően úgy nyilatkozott, hogy az uniós vezetők "szinte képtelenek voltak bármilyen közös megoldást találni".

    A volt francia pénzügyminiszter hozzátette, hogy emiatt valamelyest aggódik a "helyes politikák" megvalósítását, s főleg a bankok átszervezését illetően.

    A vasárnapi EU-csúcs résztvevői úgy határoztak, hogy a következő, március 19-20-i csúcstalálkozójukon hoznak végleges döntést a bankok kétes követeléseinek kezelésével kapcsolatos közös politikáról.

    Strauss-Kahn helyesnek nevezte, ami a különféle (gazdaság)ösztönző terveket illetően (a csúcson) történt. Mindazonáltal megjegyezte, hogy a terv "második felének" a banki mérlegek megtisztítását kell jelentenie, ez pedig "nem nagyon gyorsan halad előre".

    Az IMF-vezető megjegyezte azt is, hogy az euróövezet "még nem tökéletes": közös pénzzel rendelkezik ugyan, közös gazdaságpolitikával viszont nem. Strauss-Kahn ezzel magyarázta, hogy az övezet egyes tagországai - a valutaalap vezetője Görögországot név szerint is megemlítette - nehézségekkel küszködnek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva