Hírek

2009.03.05. 09:49

IMF: válság a világ legszegényebb országait is elérte

A világ legszegényebb térségeit is elérte a pénzügyi és gazdasági válság, emiatt 22 országnak összesen legalább 25 milliárd dolláros pótlólagos hitelcsomagra lehet szüksége még 2009 folyamán

Világgazdaság

A világ legszegényebb térségeit is elérte a pénzügyi és gazdasági válság, emiatt 22 országnak összesen legalább 25 milliárd dolláros pótlólagos hitelcsomagra lehet szüksége még 2009 folyamán – közölte a Nemzetközi Valutaalap (IMF). Az összeg azonban akár 140 milliárdra is felmehet, ha a globális környezet drasztikusan tovább romlik - írta a Világgazdaság.

Ez a válság harmadik hulláma – közölte Dominique Strauss-Kahn, az IMF vezérigazgatója Washingtonban, arra utalva, hogy a pénzügyi szférából kiindult krízis immár megérkezett a lakossági fogyasztás világába is. Hozzátette: arra számít, hogy még több ország fordul rendkívüli hitelért az IMF-hez, az ilyen megállapodással már rendelkező államok pedig növelni szeretnék majd a lehívható összeget.

Az IMF szerint a fejlődő világ legsebezhetőbb 38 államának a legrosszabb esetben összesen 216 milliárd dolláros folyó fizetésimérleg-hiánya finanszírozását kell megoldania. Huszonkét országban a devizatartalékok szintje a minimálisan elvárt háromhavi importérték alá esik a közeljövőben, ami miatt elkerülhetetlennek látszik a valutaalap beavatkozása.

A problémák oka a legszegényebb országokban az export drámai visszaesése, illetve az USA-ban és Európában dolgozó vendégmunkások hazautalásainak elapadása.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva