Hírek

2009.03.12. 20:55

Itthon is megtörténhet egy iskolai lövöldözés?

A gyermekjogok megsértése és a fiatalokat körülvevő erőszak elleni összefogásról kezdeményezett szakmai egyeztetést az állampolgári jogok országgyűlési biztosa.

AS Network

Szabó Máté a civil és állami szervezetek együttműködésén alapuló, hosszú távú cselekvési tervet dolgozna ki, hogy a gyermekekkel szembeni, illetve a gyermekek közötti erőszaknak gátat szabjon a jogtudatosság és a jogtisztelet.

A cél a kommunikáció és az erőszakmentesség, tehát a tolerancia, a szolidaritás, a kreativitás és az autonómia értékeinek érvényesítése. Szabó szerint a nevelőt is nevelni kell, és tanítani kell a szülőséget is.

Az ombudsman kijelentette: a médiának is jelentős szerepe és felelőssége van abban, hogy a gyerekek értelmetlen gyilkolásra, öngyilkosságra adják a fejüket. „Bár Magyarországon még nem történt a németországihoz hasonló iskolai lövöldözés, mégis figyelembe kell venni, hogy az eszközök itthon is hozzáférhetők és a fiatalok mentalitása is hasonló” – mondta az állampolgári jogok biztosa.

Chaten fenyegetőzött az ámokfutó

Egy német internetes oldal chatszobájában előre figyelmeztetett mindenkit az a 17 éves tinédzser, aki 15 embert ölt meg szerdán a németországi Winnenden egyik középiskolájában és környékén. „Vannak fegyvereim és holnap reggel elmegyek a volt iskolámba. Hallani fogtok rólam. Jegyezzétek meg a helyszínt: Winnenden” – írta Tim Kretschmer. A fiú közölte, hogy elege van nyomorult életéből, és hamarosan megmutatja, mire képes. Csütörtökön Svédországban őrizetbe vettek egy 17 éves fiút, aki azzal fenyegetőzött, hogy ugyanolyan ámokfutásba kezd Lundban, mint a német fiatal. A rendőrök a fiú lakásában egy légpuskát találtak.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva