Hírek

2009.03.22. 21:42

Kartellezés: jön a szigor - Lecsapnak!

Valószínű, hogy mégsem lehet megúszni az eltiltást. Legalábbis ma megint szavaz a parlament a versenytörvény módosításáról, amely két évre tiltaná el a kőkemény kartellezések döntéshozó tisztségviselőit bármely gazdasági társaság vezetői posztjától.

VGO

 A javaslat indoklása szerint nem cél, hogy mindenképpen szankció sújtson valakit, sokkal inkább az: ne bújhasson ki a büntetés alól egyetlen olyan vezető tisztségviselő sem, akinek a felelőssége egyszerűen, objektív kritériumok alapján megállapítható.
Mint azt a Világgazdaság több ízben megírta: a versenytörvény módosítását tavaly nyáron szavazta meg az Országgyűlés (OGY), a köztársasági elnök azonban alkotmányossági aggályai miatt nem írta alá, és az Alkotmánybíróság (AB) részben megalapozottnak találta kifogását. A taláros testület nem látta úgy, hogy a szabályozással sérülne az ártatlanság vélelme, de azt már alkotmányellenesnek ítélte, hogy az új rendelkezések nem biztosítanak megfelelő ellenbizonyítási lehetőséget az érintetteknek. Ez sérti a tisztességes eljáráshoz fűződő alkotmányos jogot – mondta ki az AB.

A cikk teljes terjedelmében a Világgazdaság honlapján olvasható

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva