Hírek

2009.03.27. 20:07

Kettészakadt az MSZP Bokros kapcsán - Leváltaná Gyurcsányt Suchman

Az elnökségen belül két tábor alakult ki: az egyik támogatná Bokros Lajos miniszterelnökségét, a másik kitartana Takács János jelölése mellett, és ha ez nem működik, akkor inkább az előre hozott választások mellett tenné le a voksát – írja a Népszava az MTI nyomán. Suchman Tamás úgy nyilatkozott: Gyurcsány Ferencnek távoznia kell az MSZP éléről

MTI - Népszava - hirado.hu

Az MTI-nek név nélkül többen úgy nyilatkoztak, meg kell emészteni azt, hogy az SZDSZ Bokros Lajost javasolta jelöltnek - írja a Népszava a hírügynökség információi alapján.

Az MTI kereste, de nem tudta elérni a külföldön tartózkodó Bokros Lajost, aki az MDF európai parlamenti listavezetőjeként szombaton részt vesz és beszédet mond a párt kampánynyitóján. Az MSZP országos elnöksége szombat reggel ülésezik, hogy megvitassa a jelenlegi politikai helyzetet.

[caption id="" align="alignleft" width="500"] Hogyan tovább?
[/caption]Fodor Gábor délután közölte: Mivel Békesi László és Surányi György nem vállalták a felkérést, az SZDSZ számára Bokros Lajos lenne az elfogadható jelölt. Az SZDSZ ügyvivői testülete Gusztos Péter megfogalmazása szerint "nagy többséggel" állt ki a volt pénzügyminiszter mellett, az RTL Klub úgy tudja, a testület nyolc-három arányban támogatta Bokrost Takács Jánossal, az MSZP jelöltjével szemben. Sándor Klára, az SZDSZ frakcó tagja (nem ügyvivő) délután közölte: szerinte Takács inkább elfogadható jelölt lenne a programot tekintve.

"Egyvalami bebizonyosodott: az SZDSZ is belátta, hogy két alternatíva között lehet választani: a programtalan Fideszé és az őszinte MDF-es politika között. Az SZDSZ döntött: az MDF programjára szavaz" - idézi a pártelnök MTI-nek adott nyilatkozatát a hirado.hu. Az MDF a kisebbségi kormány megalakulása óta szorgalmazza a parlament feloszlatását - hangsúlyozta Dávid Ibolya.

Bárándy Gergely, az MSZP elnökségi tagja erre úgy reagált: nem értik a szabad demokratákat, de elfogadják a döntést és később javaslatot tesznek a további teendőkre.

Gyurcsány Ferencnek ki kell vonulnia a politikai folyamatokból – mondta a kiemelt fejlesztésekért felelős kormánybiztos. Suchman Tamás szerint az MSZP-nek új elnököt kell választania, Gyurcsány Ferencnek pedig ki kell vonulnia a politikai folyamatokból – idézi a kiemelt fejlesztésekért felelős kormánybiztost a hirado.hu.
  
A szocialista politikus szerint elkerülhetetlen, hogy a miniszterelnök átadja a kormány vezetését a kancelláriaminiszternek, és ne vegyen részt az miniszterelnök-jelöltről szóló egyeztetéseken sem. Szerinte ezeken az elnökhelyettes tudna a helyére lépni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva