Hírek

2009.03.26. 10:35

Le Pen szerint a gázkamra részletkérdés

Ismét a II. világháború egyik „részletkérdésének” minősítette szerdán Jean-Marie Le Pen francia szélsőjobboldali politikus a nácik által működtetett gázkamrákat.

BAMA

Ugyanezért a kijelentéséért korábban Franciaországban már elítélték a Nemzeti Front európai parlamenti (EP-) képviselőjét. Most azért ismételte meg korábban is hangoztatott véleményét, mert az EP-ben felmerült: el kellene kerülni, hogy a júniusi választások utáni, új összetételű parlament ülését Le Pen nyissa meg korelnöki minőségben.

Martin Schulz, a szocialista frakció vezetője kedden Strasbourgban újságíróknak azt mondta: aggasztó lenne, ha a holokauszttagadó francia politikus elnökölne az EP alakuló ülésén. Le Pen szerdán szót kért a plenáris ülésen, felháborodottan visszautasította Schulz „becsmérlő” állítását, mondván: ő soha nem tagadta a holokausztot, hanem csupán a világháború történetén belül részletkérdésnek tartja a gázkamrák ügyét.

Schulz szerint jogilag nem kötelező az a kialakult szokás, hogy az alakuló ülésen, a parlament tisztségviselőinek megválasztásáig először a legidősebb EP-képviselő elnököl. Le Pennek, aki júniusban tölti be 81. születésnapját, és 1984 óta EP-képviselő, jó esélye van arra, hogy a Nemzeti Front listavezetőjeként ő legyen a legkorosabb EP-honatya.

„Le Pen úr megjegyzései, amelyeket újra megismételt az Európai Parlamentben, alkalmatlanná teszik őt arra, hogy akár egyetlen másodpercig is elnököljön a nyitó ülésen” - szögezte le szerdai nyilatkozatában Joseph Daul, a néppárti EP-frakció francia vezetője.

Eddig a szocialisták mellett a Zöldek támogatták, hogy Le Pen ne elnökölhessen az EP-ben korelnöki helyzeténél fogva. Most a legnagyobb létszámú frakció, a néppártiak vezetője is így foglalt állást. Daul szerint a néppárti frakció minden szükséges eszközt igénybe fog venni annak érdekében, hogy az EP-ben „méltósággal lehessen képviselni az 500 millió (uniós) polgárt”.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva