Hírek

2009.03.21. 20:56

Magyarország ismét a CNN címoldalán

A nagy nemzetközi hírügynökségek is több anyagban foglalkoztak szombaton Gyurcsány Ferenc miniszterelnök bejelentéseivel. A CNN is kiemelten kezeli a magyar eseményeket.

VGO

A CNN amerikai televízió honlapján a kiemelt hírek között első helyen hozza a magyar miniszterelnök mai bejelentését, mely szerint konstruktív bizalmatlansági indítványt kezdeményez maga ellen.

A CNN Gyurcsány videóinterjújából azt emeli ki, hogy a kormányfő szerint nem lehet elmenekülni a nehéz, de fontos döntések elől, ha a siker azt kívánja. Gyurcsány hozzátette: a döntés nem rólunk, hanem az országról szól. "Mindig azt kell tennünk, amit az ország érdeke kíván. Ebben a helyzetben az országnak változásra van szüksége. Ha ezt segítem ezen a módon, akkor ezt kell tennem" - nyilatkozta a miniszterelnök.

A CNN megemlíti, hogy a kormányfő nem szólt utódjelöltről. Gyurcsány szerint a következő miniszterelnöknek nem a politika világából kell jönnie, és a 2010-es választásokig kellene maradnia.

A Fidesz nem vesz részt a miniszterelnök által kezdeményezett bizalmatlansági szavazásban, a legnagyobb ellenzéki párt az egész parlamentet menesztené, és júniusra előrehozott választásokat javasol - teszi hozzá a CNN.

Címoldalon foglalkozik a magyar kormányfő lemondásával a Wall Street Journal európai kiadása is. A lap kiemeli a döntés váratlanságát, valamint azt, hogy nem világos még: valóban távozik-e Gyurcsány Ferenc. A miniszterelnök ugyanis nem jelölt ki senkit utódjául, és utódjának többséget kellene teremtenie a parlamentben.

Európában Gyurcsány magára maradt a régiónak kért 180 milliárdos mentőcsomag tervével, miközben Magyarország a tönk szélén áll (In truth, the country is in dire straits).

A lap megemlíti az állampapírpiac befagyását, a 25 milliárd dollráos kölcsönt az IMF, Világbank, EU hármastól, valamint a forint árfolyamának megrángatását.

A lap idézi Magyar Kornéliát, a Progresszív Intézet elemzőjét, aki szerint a szocialisták nem biztos, hogy képesek új miniszterelnököt találni. Szerinte elképzelhető, hogy szakértői kabinet kormányoz majd 201-ig, bár ettől még Gyurcsány visszatérését is valószínűbbnek tartja.

Szóba jöhet még Surányi György korábbi jegybankelnök is, a Reuters listáját legalábbis vezeti. A hírügynökség megemlíti még Király Júlia, az MNB alelnökének és Szekeres Imre hadügyminiszter nevét, azokén kívül, akik a hazai sajtóban is szerepelnek. Így a Reuters is felsorolja Bokrost, Bajnait, Békesit, Kiss Péter és Gráf Józsefet, mint potenciális jelölteket.

A Reuters tudósítását átvette a BBC és Financial Times is.

A további nemzetközi visszhangot a Világgazdaság Online-on olvashatja

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva