Hírek

2009.03.11. 16:14

Medgyessy-interjú: Egész életemre kiérdemeltem a fizetésemet

Az 1989-90-es rendszerváltás előzményeiről, gazdaságpolitikai feltételeiről beszélgettem Medgyessy Péterrel, a Grósz-, majd a Németh-kormány gazdasági ügyekért felelős miniszterelnök-helyettesével, aki 1989-ben a KGST Végrehajtó Bizottság soros elnöke is volt.

Kövesi Ágnes

Kikkel dolgozott együtt a gazdasági reformok kidolgozásában?

Gyakorlatilag 1988-tól (1987. december 27-től) voltam miniszterelnök-helyettes. Azzal bíztak meg, hogy a gazdaság kérdéseivel foglalkozzam. Egy rövidebb ideig Marjai Józseffel (1978 és 1988 között a Minisztertanács - amely a kormány elnevezése volt a rendszerváltás előtt - elnökhelyettese - A szerk.) ketten voltunk, majd elment nyugdíjba, és egyedül maradtam, mint miniszterelnök-helyettes. A 2,5 éves miniszterelnök-helyettességemből szűken 1 évig a Grósz-időszak (Grósz Károly 1987-től 1988. november végéig miniszterelnök, majd 1988-ban követi Kádár Jánost az MSZMP főtitkári székében - A szerk.), majd 1,5 évig Németh Miklós kormánya alatt dolgoztam. Magam köré gyűjtöttem egy olyan csoportot, akik az elméleti és a gyakorlati gazdasági kérdésekben jártasak voltak. Azzal a szándékkal, hogy nézzük meg, hogyan lehet a magyar gazdaságot átvinni a piacgazdaságba. Kitűnő szakemberek voltak körülöttem: Antal László, Surányi György, Tömpe István, idősebbik Jaksity György, Kocsis Imre, Kunos Péter, Apatini Klára, Szalkai István és még sokan mások. Ez aztán kibővült még néhány jogi szakemberrel, például Sárközy Tamással, aki nem volt ugyan tagja a Gazdaságpolitikai Titkárságnak, hanem kormánymegbízottként a társasági törvény megalkotásáért volt felelős. Martonyi János pedig a privatizáció előkészítését koordinálta mellettem.

Ekkor túl vagyunk már az adóreformon.

Szerintem az egyetlen valódi adóreformon, mert azóta sem volt ilyen. Nagy lépés volt, hogy bevezettük a hozzáadott érték adót (az áfát) és az szja-t. Ekkor jelent meg a társasági adó is, egységes formában. Pénzügyminiszterségem alatt készítettük elő, majd 1988. januártól lépett hatályba. Ennek szakmai előkészítésében szintén kiváló szakemberekkel dolgoztam, többek között Békesi Lászlóval, Madarasi Attilával és Kupa Mihállyal. Ez az adóreform megteremtette a piacgazdaság gazdasági feltételeit. Sőt, bizonyos értelemben a rendszerváltozás politikai feltételeit is. Ez volt az első alkalom, mikor a magyar lakosság szembesült azzal, hogy tulajdonképpen nem őket tartja el az állam, hanem ők tartják el az államot, vagyis igazi adófizető polgárrá váltak. Tudatosult bennük, hogy mint adófizetőknek, joguk van bizonyos dolgokat megkövetelni, betekintési jogot szerezni, illetve elmondani a véleményüket választott képviselőkön és civil szervezeteken keresztül. Kialakult valójában egy társadalmi háttér a gazdasági reformokhoz. Szembesült a lakosság azzal, hogy hazugság volt, hogy a jó állam eltartja a szegény állampolgárait. Az adózás oldaláról tehát megvoltak a feltételek, hogy tovább lehessen lépni a piacgazdaság felé.

Az interjú teljes szövegét itt olvashatja!

Medgyessy Péter volt miniszterelnök -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva