Hírek

2009.03.26. 10:06

Meglepően jelentős erősödés a hazai gazdaságban!

Meglepetésre havi összehasonlításban emelkedett a reálgazdasági aktivitást jellemző gyorsulási irányadó (GYIA). A Világgazdaság és az Ecostat közös mutatója márciusban 0,13 százalékos emelkedést mutat a februári szinthez képest.

VG

Ez a felülvizsgált adatok szerint 2007 decembere óta a legnagyobb havi növekmény, az elmúlt tizenkét hónapban viszont csak a negyedik, amelyben nem zsugorodott a gazdaság. A külső és belső növekedési feltételek ugyanakkor alapvetően nem változtak, sőt, egyre romló tendenciát mutatnak, ezért a mostani kiugrás nagy valószínűséggel csak a korábbi zsugorodás egyszeri korrekciójának tekinthető; több egymás utáni jó adatra lenne szükség, hogy trendfordulóról lehessen beszélni.

Most azonban úgy tűnik, csak a novembertől tapasztalható mélyrepüléshez képest sikerült valamennyit javulnia a gazdaságnak, de még mindig bőven az előző évi szint alatt van a GYIA. A végeredmény mögött ellentétes folyamatok húzódtak, a részindikátorok ezúttal vegyesen alakultak. Tízből hat jelzőszám javulást mutatott az előző havi értékhez képest. A hazánk szempontjából a külső keresletet jellemző, a német üzleti várakozásokra vonatkozó Ifo-index többhavi esés után februárban enyhe javulást mutatott.

Az ipari termelés és a nem élelmiszer-kiskereskedelem is javult a decemberi, igen gyenge teljesítményhez képest. A pénzügyi mutatókból kettő, a hosszú és rövid távú állampapírok kamatkülönbsége és a pénzmennyiség is emelkedett. A munkakeresés átlagos időtartama pedig a munkaerő-piaci gondok ellenére már második hónapja rövidült, igaz, még mindig meghaladja a 18 hónapot.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva