Hírek

2009.03.23. 15:38

Megölték a PFSZ egyik libanoni vezetőjét

Pokolgépes merényletben életét vesztette hétfőn a Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) libanoni vezetőjének helyettese - közölték palesztin és libanoni források.

BAMA

A tájékoztatás szerint Kamal Medhat életét a dél-libanoni Szaida (Szidón) kikötőváros melletti Mije Mije menekülttábor bejárata mellett oltotta ki egy pokolgép, amely a palesztin vezető gépkocsija mellett lépett működésbe. A detonáció Medhat két - más források szerint három - testőrét is megölte.

A Kamal Nagi néven is ismert Medhat azért utazott a táborba, hogy a rivális helyi klánok közötti békéltető tárgyaláson vegyen részt.

Medhat korábban a PFSZ legfontosabb tagszervezete, a Mahmúd Abbász palesztin elnök vezette mérsékelt, világi Fatah palesztin mozgalom hírszerzésének dolgozott. A múlt század hetvenes éveiben pedig Jasszer Arafat néhai palesztin vezető közeli munkatársa volt, amikor a palesztinok - Libanont hátországnak használva - gerillaháborút folytattak a palesztin területeket megszállva tartó Izrael ellen.

Medhat a PFSZ libanoni vezetőjét, Abbász Zakit kísérte el a menekülttáborba, aki azonban sértetlenül megúszta a merényletet - közölte Fahmi az-Zarir, a Fatah ciszjordániai szóvivője. Úgy vélte, hogy egyelőre korai találgatásokba bocsátkozni arról, hogy ki állhat a merénylet hátterében, a palesztin vezetés inkább megvárja a libanoni biztonsági erők vizsgálatának eredményét.

Mahmúd Abbász a rámalláhi hivatala által kiadott közleményében elítélte, terrorcselekményként bélyegezte meg a hétfői robbantást. Libanonban tizenkét palesztin menekülttábor található.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva