Hírek

2009.03.08. 22:57

Megugrott a gyógyszerkiadás

Drasztikusan, 40 százalékkal nőtt tavaly a lakosság vényköteles készítményekre fordított gyógyszerkiadása az előző évihez képest - írja a Világgazdaság.

VG

A receptköteles és az a nélkül kapható orvosságok együttes fogyasztásáért fizetett hozzájárulásuk pedig átlagosan 26,9 százalékkal volt több. Az orvosságok piaci értéke fogyasztói áron megközelítette az 565 milliárd forintot, ebből 4-5 milliárd volt a patikán kívüli forgalmazás – mondta a Világgazdaságnak Fekete Tibor gyógyszerpiaci elemző. A kórházakban – termelői áron számítva – további 95 milliárd forint értékű gyógyszer fogyott, ez 6,2 milliárddal több az előző évinél.

A szakember prognózisa szerint a lakossági gyógyszerterhek növekedési tendenciája az idén sem áll meg, ugyanis csökkenhet a tb-támogatás. Ugyan még nincs végleges döntés arról, hogy valóban 30 milliárd forint megtakarítást kell-e elszenvednie az idén az ágazatnak, s arról sincs, hogy a lefaragás összegéből mennyi jut az Egészségbiztosítási Alap gyógyszer- és mennyi a gyógyító-megelőző kasszájára. Az első variációk szerint fele-fele arányban oszlana meg ez az öszszeg. Ám – a Reformszövetség javaslata szerint – 10 milliárd forintnál több nem vonható ki az egészségügyi ágazatból. Tény ugyanis, hogy a konvergenciaprogram kemény megszorítást okozott az egészségügyben, további megtakarítások csak az intézményrendszer átalakításától várhatók, ám a járóbeteg-szakellátás bővítése pénzigényes.

Fekete Tibor szerint a gyógyszerfogyasztás visszafogásában nincs tartalék, hiszen önmagában a népesség életkora 4-4,5 százalékos fogyasztásnövekedést okoz, az újonnan piacra kerülő készítmények is folyamatosan nagyobb értékű forgalmat generálnak. A hazai fogyasztás azonban még így sem éri el a fejlettebb, ám sok tekintetben egészségesebb lakosságú EU-országok fogyasztását, hiszen a vényköteles szerekből például Ausztriában 453, Belgiumban 378, Franciaországban 475, Németországban 426, Svájcban 452 euró jut fejenként, nálunk 202.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva