Hírek

2009.03.13. 19:08

MSZP: egészen bizonyosan fájni fog

A szocialista pártnak közelgő kongresszusán át kell lépnie önmaga árnyékát, és változtatva eddigi gyakorlatán, meg kell hoznia azokat a döntéseket, amelyek elindítják az országot a kilábalás útján - mondta tegnap Juhász Ferenc, az MSZP elnökhelyettese Kaposváron.

MTI

A Magyar Szocialista Párt most abban a helyzetben van, hogy 20 éves történetének legnagyobb kihívása előtt áll, 20 éves történetének egyik legnehezebb kongresszusa elé néz - fogalmazott a politikus azon a sajtótájékoztatón, amelyen a pártja közelgő kongresszusára való felkészülésről beszélt.

Sokan azt gondolják, hogy az az izgalmas, ki, milyen posztot tölt be - mondta Juhász Ferenc, aki ezzel szemben annak a véleményének adott hangot, hogy a mostani kongresszus "alapvető tétje és egyetlen érdemi kihívása" az, hogy a jelenlegi időszakban a szocialista párt milyen választ ad a gazdasági világválságra, és az ennek következményeképpen Magyarországon megjelenő konfliktusok sorára. A kérdés az, hogy ehhez a válaszhoz a magyar szocialista párt "képes-e adott esetben az eddigi politikai praxisán, gyakorlatán változtatva, felülemelkedve akár korábban tabuként kezelt döntéseken is, meghozni azokat a szükséges döntéseket, amelyek hitünk reményünk szerint az országot elindítják a kilábalás útján" - hangsúlyozta a párt elnökhelyettese.

"A Magyar Szocialista Pártnak a kongresszuson át kell lépnie önmaga árnyékát" - jelentette ki Juhász Ferenc, magyarázatként hozzáfűzve: eddig a szocialista párt saját belső identitásához, politikai magatartásához, szocializációjához mindig is az tartozott, hogy olyan időszakban tudott igazán eredményes lenni, amikor a szociális konfliktusok megoldásában, az életesélyek javításában, társadalmi különbségek mérséklésében tehetett lépéseket, viszonylag konszolidált gazdasági körülmények között. "Most azonban egy konfliktushelyzet előtt állunk, amikor adnunk a szó szoros értelemben nem lehet", most azt kell eldöntenünk, hogy milyen mértékben, milyen ütemben, milyen politikai, gazdasági szövetségesekkel tesszük meg azokat a lépéseket, amelyek "fájni fognak" - mondta a politikus.

Juhász Ferenc szerint a mostani kongresszuson minden küldöttnek arról kell döntenie, hogy "képes-e részt vállalni egy olyan kihívásban, amely kihívásnak a megoldása egészen bizonyosan fájni fog".

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva