Hírek

2009.03.13. 13:21

Nagyot fognak csalódni a most nyugdíjba menők

A hárompilléres nyugdíjrendszer első tíz évének nullás teljesítményét nem lehet a válságra fogni. Mindezért a rossz szabályozás, a nyugdíjreformot megbolygató politikai manőverek sora, meg persze a pénz- és tőkepiacok hihetetlen pechszériája is felelős.

VGO

Azok a leendő nyugdíjasok, akik nagyobb létszámban, először tesztelik élesben a 10 éves nyugdíjreformot, nagyot csalódhatnak - írja a Figyelő cikke alapján a Világgazdaság Online.

A kötelező magánnyugdíjpénztárak 1998-as elindulásakor sokan abban a reményben fordítottak hátat a tisztán állami nyugdíjpillérnek, hogy az általuk választott pénztár majd jobban gazdálkodik a pénzükkel, és az onnan származó járandóság kompenzálni tudja a társadalombiztosításból kieső 25 százaléknyi részt, amelyről az átlépésért cserébe lemondtak. Ezzel szemben azonban ma már egyre kevésbé tűnik előnyösnek a magánnyughdíjpénztári tagság.

[caption id="" align="alignleft" width="460"] Nagy csalódás jöhet
[/caption]

A 828 ezer tagot felmutató OTP Magánnyugdíjpénztárban, amely létszáma alapján a 19 szereplős piacot jelenleg 28 százalékos részesedéssel vezeti, mintegy 9 ezren töltötték már be az 55. évüket, és további 40 ezren vannak, akik ma az 51 és 55 év közötti korban vannak. Ha ezt a százalékos arányt rávetítjük a közel 3 milliós teljes hazai magánpénztári tagságra, akkor az derül ki, hogy 150 ezren lehetnek azok, akik tíz éven belül kérik majd a nyugdíjukat valamelyik pénztárból. Azért csak ennyien, mert az elmult években sokan visszamenekültek az állami pillérbe. Az ugyanis, aki már a vegyes rendszerből érte el az öregségi nyugdíjkorhatárt, rendre azzal szembesült, hogy számára egyértelműen előnyösebb, ha visszalép a társadalombiztosítási nyugellátásba.

A cikk folytatását ITT olvashatja!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva