Hírek

2009.03.01. 08:46

Nem hajlandó további erőfeszítéseket tenni a nagykoalíció érdekében Izrael kijelölt miniszterelnöke

Izrael kijelölt miniszterelnöke értésre adta: nem hajlandó további erőfeszítést tenni azért, hogy bevonja majdani kormányába a legtöbb parlamenti mandátummal bíró centrista Kadima pártot, de nem zárkózik el a tárgyalások újrafelvételétől. A jobboldali Likud szóvivője szerint a kormányalakítással megbízott Benjámin Netanjahu azután jutott erre az elhatározásra, hogy nem hozott eredményt a Kadima elnökével, Cipi Livnivel folytatott második eszmecseréje sem - közölte szombaton este a párt szóvivője. A fejlemény tovább növeli annak a valószínűségét, hogy a Likud azokkal a szélsőjobboldali pártokkal próbál majd koalícióra lépni, amelyek ellenzik, hogy Izrael megszállt területekről mondjon le a palesztinokkal folytatott béketárgyalásokon.

mti

Pénteki találkozójuk után Livni közölte: nem hajlandó részt venni egy Netanjahu vezette nagykoalícióban, és pártja ellenzékbe vonul, mivel nem tudtak megegyezésre jutni több lényeges kérdésben. A Kadima vezetője egyebek közt azt állította, hogy Netanjahu nem kötelezte el magát a közel-keleti rendezés Washington által támogatott "kétállami megoldása" mellett. Ennek lényege, hogy független palesztin államot hoznának létre az Izrael által az 1967-es közel-keleti háborúban elfoglalt Ciszjordánia és a Gázai övezet területén.

A korábbi miniszterelnök Netanjahu - akinek népszerűségét az iszlamista Hamász 2007-es gázai hatalomátvétele által keltett aggodalmak lendítették a magasba - azt akarja, hogy a palesztinokkal folytatott tárgyalások inkább gazdasági és biztonsági megoldásokra összpontosuljanak, mint a terület hovatartozásának kérdésére. Netanjahu még pénteken azt mondta, a megegyezés érdekében kész lett volna nagylelkű engedményeket tenni, nevezetesen felajánlotta volna a Kadimának a három kulcsfontosságú minisztérium - a külügyi, a védelmi és a pénzügyi tárca - közül kettőnek az irányítását. Netanjahunak április 3-ig van ideje az új kormányt megalakítására.

A jobboldali tábornak 65 mandátuma van a 120 fős kneszetben, így a Likudnak - a szélsőséges nacionalista és vallási pártok képviselőinek bevonásával - a Kadima nélkül is meglenne a többsége egy jobboldali koalíció megalakításához.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva