Hírek

2009.03.22. 13:20

Nyitott nemzeti kormányt akar Gyurcsány

"Nyitott nemzeti kormányt szeretnék alakítani, ami segít, hogy a válság közepette magára találjon a gazdaság, de egyszerre enyhíti a szociális feszültségeket is" - foglalta össze a leendő kabinet ars poeticáját Gyurcsány Ferenc vasárnapi sajtótájékoztatóján.

Index - VGO - MTI

Az MSZP elnöke szerint ehhez egy szélesebb körű konszenzus kell, így az MSZP tárgyalásokat kezd az MDF-fel és az SZDSZ-szel, és a Fidesszel, hogy stabil többséget lehessen szerezni az új kormány mögé. Az MSZP tárgyalódelegációját Gyurcsány Ferenc vezeti, illetve Lendvai Ildikó frakcióvezető és Simon Gábor választmányi elnök alkotja.

[caption id="" align="alignleft" width="300"] Gyurcsány Ferenc az elnökségi ülésre érkezik
[/caption]"Az egyértelmű, hogy a február 16-án meghirdetett kormányzati tervnél keményebb intézkedésekre van szükség" - jelentette ki sajtótájékoztatóján Gyurcsány. Az országot ugyanis csak szigorúbb költségvetési politikával és gazdasági intézkedésekkel lehet egyensúlyban tartani.

Mivel az új kormány egy konstruktív bizalmatlansági indítvány benyújtása után alakul meg, nincs interregnum, azaz a jelenlegi kabinet addig a percig teljes joggal gyakorolja hatalmát, amíg nem áll fel az új kabinet.

Aminek élén egy olyan kormányfőnek kell állnia, aki saját meggyőződése szerint vezeti az országot, ezt pedig Gyurcsány, mint a szocialista párt elnöke támogatja, mondta sajtótájékoztatóján.

Gyurcsány a kormány átszervezésére bíztatta leendő utódját, hiszen a konstruktív bizalmatlansági indítvánnyal, amit április 6-án kívánnak benyújtani, az összes miniszter mandátuma lejár.

Ágh Attila politológus szerint a kormányfő beszédével és lemondásának bejelentésével sokkolni akarta pártját és a magyar társadalmat is.

Az InfoRádiónak adott nyilatkozatában a politológus három olyan körülményre hívta fel a figyelmet, amelyek mindegyike fontosabb attól, ki is lesz a következő miniszterelnök.

A Fidesz hétfői frakcióülésén és keddi elnökségi ülésén is tanácskoznak majd a miniszterelnök bejelentése miatt kialakult helyzetről. A hétfői frakcióülést nem a mostani helyzet miatt, hanem már korábban összehívták. A délelőtti ülésen szó lesz a kialakult helyzetről és várhatóan Orbán Viktor pártelnök is felszólal majd. A párt hétfőn kezdeményezi a parlament feloszlatását.

További részletek>>

A kormányfő lemondásáról szóló összes hír>>

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva